Στην συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα: «Προστασία του Πολίτη στη Δυτική Αθήνα» τοποθετήθηκε η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Στην πρωτολογία και την δευτερολογία της αναφέρει:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, άλλη μια φορά βρισκόμαστε εδώ να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το Υπουργείο σας. Οφείλω να πω ότι στην ερώτηση την οποία καταθέτουμε σήμερα και θέλουμε να συζητηθεί περιμέναμε τον αρμόδιο Υπουργό, τον κύριο Θεοδωρικάκο να έρθει, αλλά νομίζω ότι εσείς ως Υφυπουργός και προερχόμενος από το σπλάχνο της Ελληνικής Αστυνομίας σαφώς θα μπορείτε πιο συγκεκριμένα να απαντήσετε στα ερωτήματα, τα οποία σας θέτουμε.
Πραγματικά η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βγήκε και ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας με ένα σύνθημα «Ασφάλεια του Πολίτη». Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Ισχύει αυτό; Υπάρχει η ασφάλεια του πολίτη; Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που έκανε με Δημάρχους στη Δυτική Αττική -και η ερώτηση αφορά τη Δυτική Αθήνα ουσιαστικά είπε ότι υπάρχουν προβλήματα. Και πραγματικά το θέμα είναι να θεραπευτούν αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα παραβατικότητας, μικροεγκληματικότητας, κλπ.
Εγώ θα προσέθετα ότι στη Δυτική Αθήνα, που αφορά επτά δήμους και γύρω στις εννιακόσιες χιλιάδες κατοίκους, εκτός από τη μικροπαραβατικότητα υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα και θέματα ασφάλειας. Μέρα μεσημέρι στο Περιστέρι έχουμε πυροβολισμούς. Έχω εδώ πέρα κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες και στις 5/9 και στις 17/6 και στις 5/8 είχαμε περιστατικά με τραυματισμούς.
Όλα αυτά, όμως, έχουν να κάνουν και με τις περιπολίες, έχουν να κάνουν με το αν είναι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία να εξασφαλίζει την ασφάλεια του πολίτη επί της ουσίας. Γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης σας, λίγο πολύ το ξέρουμε, το βιώνει ελληνικός λαός, περισσότερο με την καταστολή ασχολείται παρά με την ουσιαστική προστασία του πολίτη.
Έχοντας γυρίσει και τα Αστυνομικά Τμήματα στη Δυτική Αθήνα μπορώ να πω με σιγουριά ότι σχετικά με την οργανική τους δύναμη είναι στελεχωμένα περίπου στο μείον 50%, θα έλεγα και 40%. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες και για τη προστασία των πολιτών και των κατοίκων, αλλά έχει σοβαρές συνέπειες και στο ότι δεν γίνονται περιπολίες ειδικά τα βράδια και κάποιες περιοχές στη Δυτική Αθήνα μπορεί να έχουν και μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Δεν γίνονται περιπολίες, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
Όταν ανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος μέσα σε μία βδομάδαμάλιστα εγώ είχα καταθέσει τότε την ερώτηση, γιατί είναι από το Σεπτέμβρη- έκανε κάποιες εξαγγελίες. Συγκεκριμένα μίλησε για χίλια είκοσι έξι άτομα που θα στελεχώσουν Αστυνομικά Τμήματα και την Ελληνική Αστυνομία από τα οποία τα τριακόσια έξι θα είναι από τις σχολές και οι άλλοι επτακόσιοι είκοσι θα είναι δόκιμοι.
Εσείς ως θητεύσας χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, κύριε Οικονόμου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δόκιμος αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει ούτε περιπολία, πρέπει να είναι τρίτος μέσα στο περιπολικό, ούτε σκοπιά μόνος του. Είναι ακριβώς για να εκπαιδεύεται και να παρακολουθεί. Πώς μιλάτε τότε για στήριξη με χίλια είκοσι έξι άτομα Αστυνομικών Τμημάτων από τα οποία τα επτακόσια είκοσι είναι δόκιμοι οι οποίοι εκπαιδεύονται ουσιαστικά; Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Την ίδια στιγμή πενήντα άτομα πηγαίνουν στα ΜΑΤ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι συγκεκριμένοι σε Αστυνομικά Τμήματα.
Λοιπόν, πώς βλέπετε να λύνεται αυτό το ζήτημα; Πώς εξασφαλίζεται πραγματικά η ασφάλεια του πολίτη της Δυτικής Αθήνας εν προκειμένω και γενικότερα όταν αυτήν τη στιγμή ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου δύο ήρθαν από τη Σχολή και οι δύο μετατίθενται όταν η πληρότητα και τα ποσοστά σχετικά με τις οργανικές θέσεις σε όλα τα Τμήματα της Δυτικής Αθήνας είναι γύρω στο 40% μείον; Τι σκέφτεστε να κάνετε από εδώ και πέρα;»
Στην δευτερολογία της σημείωσε:
«Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά ακούσαμε ένα ευχολόγιο: «Θα, θα, θα».
Πρώτα απ' όλα, θα σας πω ότι η ερώτηση αφορά τη δυτική Αθήνα και όχι τη δυτική Αττική. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η αστυνομική διεύθυνση είναι δυτικής Αττικής και εκεί υπάγονται βέβαια και τα τμήματα της δυτικής Αθήνας. Θα πω, όμως, ότι δύο χρόνια πριν υπηρετούσαν γύρω στα πεντακόσια πενήντα με εξακόσια άτομα. Τώρα υπηρετούν τετρακόσιοι πενήντα στη δυτική Αττική -το τονίζω αυτό- και έρχονται, όπως είπατε και εσείς, τριάντα τέσσερις.
Από την άλλη μεριά, εγώ θα πω νούμερα ενδεικτικά. Με στοιχεία πριν από είκοσι ημέρες, στο Περιστέρι από τις σαράντα θέσεις που υπάρχουν είκοσι πέντε ήταν παρόντες. Στο δε Αιγάλεω από τους εξήντα οι δεκαεπτά.
Κύριε Υπουργέ, πώς μπορούν να αστυνομεύσουν με την έννοια της προστασίας του πολίτη από παραβατικές συμπεριφορές τη νύχτα κ.λπ., όταν δεν υπάρχει περιπολία; Και το λέω αυτό με σαφήνεια. Είδαμε περιπολικά -και εγώ η ίδια- και στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή την οποία παρουσιάζετε.
Εγώ, όμως, θα πω κάποια πράγματα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τη δυτική Αθήνα συγκεκριμένα. Στο 1ο Τμήμα Περιστερίου τοποθετούνται τέσσερις, δεν μετατίθεται κανένας. Στο 2ο Τμήμα Περιστερίου δεν τοποθετείται κανείς, φεύγει ένας. Στο Ίλιον έρχονται δύο νέοι συνάδελφοι, όμως, φεύγουν δύο. Στο Αιγάλεω έρχονται τρεις, φεύγει ένας και μετατίθεται από άλλη υπηρεσία άλλος ένας. Στους Άγιους Αναργύρους και Καματερό δεν έρχεται κανείς, φεύγουν δύο κι έρχεται ένας από μετακίνηση από άλλη υπηρεσία. Στην Πετρούπολη έρχεται ένας. Στο Χαϊδάρι ένας φεύγει, ένας έρχεται. Στην Αγία Βαρβάρα έρχονται τέσσερις και δεν μετακινείται κανείς. Αυτή η κατάσταση πραγματικά πρέπει να αλλάξει.
Στις κεντρικές υπηρεσίες πόσοι αστυνομικοί υπηρετούν και δεν μπορούν να στελεχώσουν τα αστυνομικά τμήματα; Πού είναι διάφοροι αστυνομικοί αποσπασμένοι τη στιγμή που τα αστυνομικά τμήματα «στενάζουν»; Για να μην πω για τα τμήματα ασφαλείας, που είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση.
Δεν μου απαντήσατε στο εξής, κύριε Υπουργέ, αν και υπηρεσιακά νομίζω το γνωρίζετε. Δεν έχετε επιχείρημα και γι' αυτό δεν απαντάτε. Τι κάνουν οι δόκιμοι αστυνομικοί; Μπορούν να στελεχώσουν ένα τμήμα σε περιπολία; Μπορούν να είναι σε μία φύλαξη; Οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουν και για να μπουν σε ένα περιπολικό πρέπει να είναι ο τρίτος ο δόκιμος. Άρα, χρειάζονται άλλοι δύο οπωσδήποτε για να λειτουργήσει ένα περιπολικό και να κάνει περιπολία. Γι' αυτό μην μας λέτε εντυπωσιακά νούμερα. Για να μην πω ότι με αυτούς τους ανθρώπους εξοικονομείτε σαν κράτος, σαν πολιτεία, σαν Υπουργείο, γιατί πληρώνονται στοιχειωδώς, κάτι πάνω από 300 ευρώ τον μήνα. Είναι μαθητευόμενοι.
Σε αυτά τα ερωτήματα θέλουμε να απαντήσουμε. Και πιστεύουμε ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί δυστυχώς βιώνουμε καταστάσεις καταστολής και μόνο σε μια σειρά περιπτώσεις που βιώνουμε και βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια, πρέπει να νιώσει ο απλός πολίτης ότι ο αστυνομικός τον προστατεύει από την παραβατικότητα, ότι μπορεί να κυκλοφορήσει το βράδυ να πάει στο σπίτι του ή να πάει κάπου αλλού και να μην κινδυνεύει. Και αυτό χρειάζεται αστυνομικές δυνάμεις και ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων. Αλλά, εσείς φοβάμαι πολύ ότι δεν σκέφτεστε σ' αυτή την κατεύθυνση. Κάνατε καινούργιες αστυνομίες, είτε τις λένε «συνοριοφύλακες», είτε «ΟΔΟΣ», είτε άλλο, και προσλήψεις με λογική καταστολής κοινωνικών αντιδράσεων και όχι την ουσιαστική, αν θέλετε, προστασία του πολίτη, που ισχύει και για τη δυτική Αθήνα.
Ευχαριστώ».
https://www.youtube.com/watch?v=GnGKDK-xtUI