Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν οι αναγκαίες πράξεις στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης, του Δημήτρη Λιγνάδη.
Όπως αποκαλύπτουν σχετικά δημοσιεύματα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου που εδώ και τρεις περίπου μήνες παραμένει κρατούμενος, μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψη του φαίνεται να διέγραψε από τον υπολογιστή του όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία και αρχεία, με την διαδικασία format .Απορίες επιπλέον δημιουργεί το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανακτηθεί το υλικό που ενδεχομένως σβήστηκε από τον υπολογιστή και τα κινητά του τηλέφωνα.
Επειδή πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση, μείζονος πολιτικής, νομικής και κοινωνικής αξίας και οι αρχές οφείλουν να ενεργούν τάχιστα, έτσι ώστε να μην αφήνονται περιθώρια και δυνατότητες να «χάνονται» πολύτιμα τεκμήρια, περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Διενέργεια αναγκαίων πράξεων στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης του Δ. Λιγνάδη.
Στις 6 Φεβρουαρίου, δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή σελίδα 2020mag.gr αποκαλυπτική συνέντευξη του Νίκου Σ., ο οποίος και κατήγγειλε τον βιασμό του από τον Δ. Λιγνάδη.
Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε και επίσημα η αποδοχή της παραίτησης από την υπουργό Πολιτισμού του ∆. Λιγνάδη ,Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Εν συνεχεία οι εξελίξεις στην υπόθεση ήταν ραγδαίες.
Ο Δ. Λιγνάδης συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου 2021 κατόπιν σχετικού εντάλματος με την κατηγορία του βιασμού κατ' εξακολούθηση. Η σύλληψή του, όμως, δεν συνοδεύτηκε από έρευνα στο σπίτι του, ούτε από ταυτόχρονη κατάσχεση του κινητού ή του υπολογιστή του.
Ο ίδιος, όσο πλήθαιναν τα δημοσιεύματα και ο κλοιός σε βάρος του πλέον στένευε, στις 2 Φεβρουαρίου 2021 , δηλαδή, λίγες μέρες πριν την σύλληψή του - έκανε format στον υπολογιστή του και διέγραψε όλο το αποθηκευμένο περιεχόμενό και τα αρχεία.
Επιπλέον, στις 8 Φεβρουαρίου 2021 ο ηθοποιός αποφάσισε να κλείσει τον προσωπικό λογαριασμό που διατηρούσε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Στις 3 Μαρτίου, κατόπιν παραγγελίας της ανακρίτριας όταν οι αστυνομικές αρχές έκαναν αυτοψία στο σπίτι του ηθοποιού και κατάσχεσαν τον υπολογιστή του, όλα τα αρχεία είχαν ήδη σβηστεί και η ανάκτησή τους δεν ήταν δυνατή. Την ίδια ημέρα κατασχέθηκαν ακόμη ένα κινητό τηλέφωνο, ένα USB και δύο CD.
Στις 6 και στις 8 Μαρτίου οι αρχές πραγματοποίησαν εκ νέου αυτοψία στο διαμέρισμα του Δ. Λιγνάδη, στο υπόγειο αλλά και στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων (51), σημαντικών για την έκβαση της έρευνας.
Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η άρση του απορρήτου σε ειδικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook κ.ά., τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος.
Ωστόσο, και με βάση τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά το στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης (άρθρο 245 παρ.2 του ΚΠοινΔικ): «Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε αδίκημα και από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος απώλειας των αποδεικτικών στοιχείων ή υπάρχει δυσχέρεια πραγματοποίησης συγκεκριμένης ανακριτικής πράξης ή κτήσης αποδεικτικού στοιχείου στο μέλλον ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι κατά το άρθρο 31 ανακριτικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιχειρούν όλες τις ανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, έστω και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή ειδοποιούν τον εισαγγελέα με το ταχύτερο μέσο και του υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή τις εκθέσεις που συντάχθηκαν. Ο εισαγγελέας, αφού λάβει τις εκθέσεις, ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 43 κ.ε.». Συνεπώς, οι αστυνομικές αρχές όφειλαν και μπορούσαν κατά το στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης να ερευνήσουν τα αρχεία των υπολογιστών, κινητών και άλλων συσκευών από τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν κρίσιμα στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Επειδή, πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση μείζονος κοινωνικής, πολιτικής, νομικής και ηθικής απαξίας.
Επειδή, οι αρχές οφείλουν να ενεργούν τάχιστα και να μην αφήνουν περιθώρια και δυνατότητες να απωλεσθούν σημαντικά τεκμήρια για την διερεύνηση μιας υπόθεσης.
Επειδή, η διαγραφή των ηλεκτρονικών αρχείων και λοιπών πειστηρίων δυσχεραίνει σημαντικά και στην αστυνομική και δικαστική έρευνα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Για ποιον λόγο δεν έγινε άμεσα από τις αστυνομικές αρχές η κατάσχεση του κρίσιμου υλικού που είχε ο κατηγορούμενος στην κατοχή του, όπως υπολογιστές, κινητά κ.ά.;
- Τίθεται θέμα πειθαρχικών ή άλλων ευθυνών των προανακριτικών οργάνων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.