.

Η Χ. Καφαντάρη για την Παγκόσμια Ημέρα μείωσης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Η Χ. Καφαντάρη για την Παγκόσμια Ημέρα μείωσης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές



Δήλωση της Χ. Καφαντάρη, βουλευτή Δυτικής Αθήνας και αν. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Παγκόσμια ημέρα μείωσης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές σήμερα και η Πατρίδα μας «μετρά τις πληγές» της από πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Τα - πλημμυρικά φαινόμενα-  τόσο στα Ιόνια νησιά, στην Καρδίτσα,  στην Εύβοια και στη Χαλκιδική παλαιότερα, επέφεραν σημαντικά προβλήματα  στην κοινωνική, οικονομική ζωή των περιοχών, δυστυχώς, με θύματα. Ανέδειξαν την ανεπάρκεια  του κρατικού μηχανισμού  για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Εδώ σημειώνουμε και την έξαρση των δασικών πυρκαγιών, την έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικών πρόληψης, που αναδείχθηκε με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Η Κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι  βασικός παράγων όξυνσης  της σφοδρότητας και συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η Κλιματική αλλαγή είναι τελικά  θέμα «ανθρώπινης ασφάλειας» για το «ευ ζην», την υγεία, τη μακροημέρευση του ανθρώπου και τη βιωσιμότητα  των οικοσυστημάτων.

Οι φυσικές καταστροφές, συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής,  «δοκιμάζουν» τις αντοχές συστημάτων. Ιδιαίτερα ευάλωτα  είναι τα συστήματα υποδομών, Υγείας, μεταφορών, αγροτικής παραγωγής, μεταφοράς ενέργειας  κ.α.

Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη  εκπόνησης σχεδίου εκτίμησης κινδύνου από φυσικές καταστροφές. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Πατρίδα μας, η έλλειψη τέτοιων σχεδίων έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η Κυβέρνηση πιστή στις ιδεοληψίες της, «ζαλισμένη» από τις πολιτικές επικοινωνίας και μόνο, διαρκώς αυτοαναιρείται. Ψηφίζει νόμους , όπως τον νόμο 4662/2020 περί «Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γ.Γ.  Πολιτικής Προστασίας…», τον οποίο έθεσε σε αναστολή ένα μήνα μετά την ψήφισή του, αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα χωρίς σχέδιο, « έτσι χωρίς πρόγραμμα», με σχεδιασμό δεκαετιών  και «αδιαφορεί»  για τις κοινωνικές  και οικονομικές συνέπειες.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποκτά στις παρούσες συνθήκες   ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Η ουσιαστική αναβάθμισή της  Πολιτικής Προστασίας και η ενίσχυση πολιτικών ΠΡΟΛΗΨΗΣ, όχι μόνον καταστολής,  είναι απαραίτητο να  σχεδιαστούν άμεσα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.