Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα κοινωνική συμφωνία, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, στον αντίποδα της «μεγάλης πολιτικής απάτης» Μητσοτάκη
Μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία οδηγούν την κοινωνία και την οικονομία οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε από το βήμα του Thessaloniki Forum δέσμη 11 συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας, της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ, η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Του εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά. Μία κοινωνική συμφωνία που είναι ο «κοινός τόπος για να κερδίσουμε μια ζωή μια ασφάλεια μια κοινωνία με δικαιοσύνη».
«Έκαναν πάλι τη Θεσσαλονίκη να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών»
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους «συνανθρώπους μας που χάθηκαν σήμερα άδικα από τις καταστροφικές πλημμύρες» και τόνισε ότι «τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών. Όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τις ευθύνες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι πριν δυο χρόνια μιλούσαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων και «σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς την επανάφερε στο γνώριμό της ρόλο. Την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Τη Θεσσαλονίκη που για μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, σημείο αναφοράς. Γιατί όση ζημιά και αν προκαλέσουν αυτοί που στην πόλη σας βλέπουν μόνο πελατεία και ψήφους, εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει.
Από την επένδυση στο Λιμάνι, το εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, το Μετρό, τις επεκτάσεις του στις δυτικές συνοικίες, έως τη Νέα Τούμπα, τις κοινωνικές υποδομές, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το μουσείο Ολοκαυτώματος, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, τα μητροπολιτικά πάρκα Παύλου Μελά και Κόδρα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την αναβάθμιση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας».
«Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους πολίτες»
Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε στη συνέχεια σφοδρή επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για εξαπάτηση. «Ίσως όμως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα.
Όταν λύσαμε - όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας - τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι.
Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει και μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Εγώ καλωσορίζω την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Όμως, οφείλει μία συγγνώμη. Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις.
Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, δεν εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και σε όσα του έταξαν για την οικονομία.
- Υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη και πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στο πρώτο του 2020.
- Και όταν, πια, ήρθε και η πανδημία, παρά τη δημοσιονομική ελευθερία και τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση, να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας.
Ειδικότερα για την πανδημία του κορωνοϊού αναγνώρισε ότι είναι μια ειδική συνθήκη, αλλά τόνισε πως «τα εργαλεία και οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση σήμερα, για να στηρίξει τη κοινωνία και την οικονομία, είναι οι μεγαλύτερες που είχαν ποτέ ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια» και ανέφερε συγκεκριμένα:.
- Τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε.
- Χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018.
- Ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό.
- Κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας
- Περίπου 70 δις σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί αυτές τις πρωτοφανείς δυνατότητες για να στηρίξει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη κοινωνική συνοχή, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή συνδυασμένη προφανώς και με πλήρη ανικανότητα», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις. Κρίσεις που διαπλέκονται μεταξύ τους, τροφοδοτεί η μια την άλλη. Και έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Κρίση Υγειονομική
Και η υγειονομική κρίση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να οικειοποιηθεί την στάση ευθύνης που τήρησαν οι Έλληνες την άνοιξη, χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας. Και σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι πεισματάρα. Και όταν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή έξαρση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία και κρεβάτια στις ΜΕΘ, τότε δε μπορούν να σε σώσουν τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης.
Κρίση Οικονομική
Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεός τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν.
Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει. ΒΟΑΚ, Καστέλι, μετρό Θεσσαλονίκης, Ε65, έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σήμερα καθυστερούν δραματικά, απαξιώνονται καθημερινά.
Το μόνο "μεγάλο έργο" που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας.
Κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν τρόπους να βγάλουν το χειμώνα και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας, σήμερα υλοποιεί την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου.
Κρίση Δημοκρατίας
Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών site, θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη.
Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης.
Κρίση ηθική
Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνόντος κόμματος. Υπουργοί της κυβέρνησης, απολογούνται δημοσίως σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους, ακόμη και για αποφάσεις της Βουλής. Ενώ εταιρείες φίλων και ημέτερων, ξεπηδούν σε ένα βράδυ για να πάρουν με απευθείας αναθέσεις δημόσια έργα.
Κρίση κοινωνική
Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού.
Συνομωσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες. Η αντιπολιτική αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την τροφοδοτεί.
Κρίση εθνική.
Με την Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητα της και την Κυβέρνηση να κινείται απέναντί της χωρίς στρατηγική. Αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4.5 χρόνια.
Χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη. Χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή των κυρώσεων.
Χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους.
Και βέβαια, την ίδια στιγμή που αποφεύγει να πει την αλήθεια στον λαό για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προτάσσει το καταστροφικό αφήγημα της Ελλάδας- Ασπίδας της Ευρώπης.
Μια κυβέρνηση, που αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία, αποδέχεται τη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, «όλα αυτά, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι Έλληνες δε νιώθουν πια ασφαλείς. Για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, Μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης.
14 μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη πολιτική απάτη. Μια απάτη που δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε μέρα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο ολόκληρο».
«Κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος της παντοδυναμίας της αγοράς»
Με την πανδημία κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος της παντοδυναμίας της αγοράς και φάνηκαν τα όρια του μοντέλου που ασπάζεται με θρησκευτική ευλάβεια η Νέα Δημοκρατία, είπε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «εδώ και λίγους μήνες ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους με αγωνία προς το κράτος για να τους προστατεύσει, το κράτος που μέχρι χθες χλεύαζαν».
Διότι, όπως είπε, «δεν υπάρχει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για τον κάθε πολίτη. Δεν υπάρχει εξέλιξη της επιστήμης, της έρευνας αν δεν επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια και τα δημόσια σχολεία. Δεν υπάρχει, τέλος, μέλλον στον πλανήτη αν συνεχίζουμε να του προκαλούμε ανεπανόρθωτες πληγές στο όνομα μιας εφήμερης ανάπτυξης.
Όμως, σε ένα κόσμο που ψάχνει τρόπους για τη φυγή προς τα μπρος. Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που την καταδικάζει να μείνει πίσω.
Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι ιδέες και οι αντιλήψεις της, αφορούν το χθες. Ήταν αναποτελεσματικές ακόμη και πριν την πανδημία. Σήμερα έχουν πέσει στον τοίχο της ιστορίας.
Γι' αυτό και αυτοί που έκλειναν σχολεία, νοσοκομεία και απέλυαν γιατρούς και νοσηλευτές, σήμερα εμφανίζονται να πίνουν νερό στο όνομα του ΕΣΥ. Ανακάλυψαν το ρόλο του κράτους, ως εγγυητή της οικονομικής ομαλότητας. Και αυτοαποθεώνονται γιατί δήθεν κατάφεραν αυτοί, οι αντικρατιστές να εμπνεύσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος».
Έκτακτη συνθήκη, μόνιμη απάντηση
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συνθήκη είναι έκτακτη αλλά η απάντηση πρέπει να είναι μόνιμη. «Και την απάντηση δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που τους ξεπέρασε η ίδια η ιστορία. Αυτοί που σήμερα υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο. Η απάντηση λοιπόν δεν θα έρθει από αυτούς που τα λένε. Αλλά από αυτούς που τα εννοούν.
Φτάνει πια με την εικονική πραγματικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αυτό που θέλουν είναι απλό: Μια ζωή με ασφάλεια σε μια κοινωνία με δικαιοσύνη. Για να μειωθούν οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες Για να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία Για να έχει μέλλον και προοπτική η νέα γενιά αυτού του τόπου. Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια τα βήματα προς το μέλλον, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα απ' όλα πού βρισκόμαστε».
Η νέα κοινωνική συμφωνία
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.
Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει 6 άξονες: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό συνάμα σχέδιο ανασυγκρότησης, μια νέα κοινωνική συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.
Μια συμφωνία που περιλαμβάνει: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Την επαναρρύθμιση της εργασίας. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά. Μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και έξι βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Το σχέδιο των 11 άμεσων μέτρων
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει.
Για το λόγο αυτό, επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης. Ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε άμεσα την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου. Ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί».
Συγκεκριμένα:
Μέτρο 1ο:
Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.
Μέτρο 2ο:
Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.
Μέτρο 3ο:
Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
Μέτρο 4ο:
Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.
400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μέτρο 5ο:
Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις
Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
Μέτρο 6ο:
Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
Μέτρο 7ο:
Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου.
Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μέτρο 8ο:
Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.
Μέτρο 9ο:
Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ
Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς άλλων εποχών.
Μέτρο 10ο:
Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Μέτρο 11ο:
Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει ακόμα μια δεκαετία στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν. Οι Έλληνες δε μπορούν να ζουν διαρκώς μέσα στην ανασφάλεια και την αδικία. Οι νέοι και οι νέες δεν μπορούν να ζουν σε μια χώρα που τους υποτιμά και τους περιορίζει. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες δυσκολίες. Όμως πιστεύουμε βαθιά στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα αυτού του λαού.
Με τις προτάσεις μας θέτουμε τις βάσεις και ξεκινάμε σήμερα έναν μεγάλο συλλογικό αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν τη κατηφόρα και να φέρουμε την Ελλάδα εκεί που αξίζει στις γενιές του τώρα και τις γενιές του αύριο. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος κάθε προοδευτικός πολίτης έχει θέση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας μη ξεχνάμε: Πάντα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
εφημ. Η Αυγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.