Της Έλλης Ζώτου
Στην πλατεία Βικτωρίας 17 οικογένειες - Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε άγνωστο αν οι πρόσφυγες θα παρέμεναν ένα ακόμη βράδυ στην πλατεία, καθώς είναι δύσκολο, σύμφωνα με πηγές, η άμεση διάθεση των απαραίτητων διαμερισμάτων, οποιουδήποτε προγράμματος, για να μεταφερθούν εκεί
"Όταν δουλεύεις με τους στρατιώτες, οι Ταλιμπάν σε σκοτώνουν. Όταν δουλεύεις με τους Ταλιμπάν, σε σκοτώνουν οι στρατιώτες. Αυτό γίνεται στο Αφγανιστάν. Όταν σκότωσαν τους γονείς μου, έφυγα από το Αφγανιστάν, δεν υπήρχε κανείς πια για εμένα. Είπαμε ότι θα έλθουμε στην Ευρώπη, όπου σέβονται τους ανθρώπους. Δεν είδα τον σεβασμό, ευχαριστώ όμως κάθε άνθρωπο που με βοήθησε και όσους βοηθούν τώρα».
Αυτά μας διηγείται ο 27χρονος Μανσούρ, τον οποίο συναντήσαμε στην πλατεία Βικτωρίας, όπου βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου μαζί με την εξαμελή οικογένειά του, με το μικρότερο παιδί του μόλις 6 μηνών, την έγκυο αδελφή του και τον γαμπρό του. Οι δύο οικογένειες είναι δύο από τις 17 που έφτασαν σταδιακά από το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Βικτωρίας από τη Λέσβο. Συνολικά στην πλατεία βρίσκονται γύρω στα 95 άτομα, εκ των οποίων τα 59 είναι παιδιά, αριθμός που συμπεριλαμβάνει και μωρά 6 μηνών!
Από τη Μόρια στην πλατεία Βικτωρίας
Για τις δύο οικογένειες δεν υπήρξε κανένας ενδιάμεσος σταθμός που να διευκολύνει ή να ξεκινήσει κάποια διαδικασία προσαρμογής και ένταξης στην νέα πραγματικότητα, στη νέα χώρα όπου θέλουν να φτιάξουν ένα μέλλον για τα παιδιά τους. "Δεν έχω δουλειά ή χρήματα, δεν μιλάω και δεν καταλαβαίνω τα ελληνικά, είναι μια ξένη γλώσσα, δεν έχω ξαναέρθει στην Ευρώπη, τι να κάνω; πού να πάω;" μας ρωτά ο Μανσούρ, ένας από τους λίγους που μπορούν να μιλήσουν αγγλικά.
Ύστερα από τέσσερις μήνες στη Μόρια, έλαβαν μια από τις ταχύρρυθμες και θετικές αποφάσεις ασύλου, οι οποίες μοιράστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα κύμα προσέλευσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, απ' όπου δεκάδες αναγνωρισμένοι πια πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, που δεν έχουν πια γεωγραφικό περιορισμό, κατευθύνθηκαν για να αναχωρήσουν από το νησί καθώς η αναγνώρισή τους σήμαινε και την εντός μήνα διακοπή κάθε βοήθειας -ούτε στέγαση, ακόμα και στα παραπήγματα της Μόριας, ούτε τροφή-, ενώ διακόπτεται και η παροχή χρηματικής βοήθειας που ελάμβαναν μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης βάσει της νέας νομοθεσίας.
Δεν ολοκληρώθηκαν απαραίτητες διαδικασίες ένταξης
Όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, ειδικά για τους αιτούντες άσυλο που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες κατευθείαν από τα νησιά, το να έλθουν στην Αθήνα μοιάζει μονόδρομος, ενώ, λόγω και του περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των ΚΥΤ λόγω κορωνοϊού, πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν διαδικασίες απαραίτητες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Helios, το μοναδικό πρόγραμμα διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, που ακόμα δεν έχει αναθεωρηθεί -όπως προανήγγειλε το υπουργείο προ εβδομάδων- για να καλύψει τις ανάγκες που προκαλούν η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η ίδια η πραγματικότητα.
Όταν λέμε διαδικασίες, εννοούμε την έκδοση ΑΦΜ και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Από τις οικογένειες της πλατείας Βικτωρίας κάποιες πληρούσαν τις προϋποθέσεις, άλλες όχι ή άλλοι μπορεί να είχαν ΑΦΜ και να μην είχαν τραπεζικό λογαριασμό ή το ανάποδο, γεγονός που δυσκόλευε την κανονική ένταξή τους στο πρόγραμμα Helios.
Ο "Άλλος Άνθρωπος" ήταν εκεί
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή οι 17 οικογένειες τρέφονται χάρη στην κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος", ενώ τρόφιμα μοίρασε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής. Έτσι και χθες ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος του «Άλλου Ανθρώπου» ήταν αυτός που έφτασε πριν από το επίσημο κράτος και μοίρασε φαγητό με απίστευτη ταχύτητα.
Όταν κατάλαβε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε νερό, έτρεξε και επέστρεψε με μπουκάλια νερό. Αεικίνητος, με πραγματική ανθρώπινη αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, μετρώντας για να δώσει μια μερίδα φαγητό και νερό σε όποιον έβλεπε ότι το είχε ανάγκη, Έλληνα ή πρόσφυγα.
Κλιμάκιο του ΔΟΜ και εκπρόσωποι του δήμου και του υπουργείου
Το επίσημο κράτος παρουσιάστηκε τελικά χθες το μεσημέρι με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Μετανάστευσης μαζί με τη Μελπομένη Δασκαλάκη, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υλοποιεί το πρόγραμμα Ηelios, για να διαπιστώσει πόσοι από αυτούς είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και πόσοι αιτούντες άσυλο, για να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα προγράμματα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων, από την Παρασκευή ο δήμος κάλεσε τον ΔΟΜ και ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες, ενώ σημείωσε στην "Α" ότι θα παρακολουθήσει και την εξέλιξη μετά την καταγραφή, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο προγραμματισμός είναι ευθύνη του υπουργείου.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε άγνωστο αν οι πρόσφυγες θα παρέμεναν ένα ακόμα βράδυ στην πλατεία, καθώς είναι δύσκολη, σύμφωνα με πηγές, η άμεση διάθεση των απαραίτητων διαμερισμάτων οποιουδήποτε προγράμματος για να μεταφερθούν εκεί. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο. Σε εξέλιξη ήταν άλλωστε και το δημοτικό συμβούλιο, έξω από το οποίο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον των εξώσεων προσφύγων.
Η "Ανοιχτή Πόλη" στην πλατεία Βικτωρίας
Χθες το πρωί μέλη της "Ανοιχτής Πόλης" μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας. Η «Ανοιχτή Πόλη» σημειώνει ότι θα στηρίξει με τις δυνάμεις της δράσεις αλληλεγγύης που θα έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών τους και θα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους της περιοχής που διεκδικούν μια ανθρώπινη καθημερινότητα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα του προσφυγικού
Η πλατεία Βικτωρίας αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί την πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος, όπως διαμορφώθηκε από τις αδιέξοδες επιλεγείσες πολιτικές, ενώ αποτελεί μόλις το προοίμιο των συνεπειών αυτών των επιλογών που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή απλά δεν τους ενδιαφέρουν.
Οι 17 αυτές οικογένειες είναι οι πρώτες που είδαμε στον δρόμο από τις χιλιάδες που πρέπει να αποχωρήσουν από το σύστημα υποδοχής και προστασίας, χωρίς να είναι πάντα δυνατή η εισαγωγή τους στο μοναδικό πρόγραμμα ένταξης, το οποίο είναι πια αμφίβολο αν μπορεί να απορροφήσει μέσα σε ένα μήνα 11.000 οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στον μήνα από δομές, ξενοδοχεία και ΚΥΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Και μάλιστα 11.000 μόνο για τον Ιούνιο, ενώ κάθε μήνα που περνά θα προστίθενται και μερικές χιλιάδες ακόμη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα, μέχρι να επιτευχθεί ο προαναγγελθείς στόχος του υπουργείου να κλείσουν οι 60 από τις 90 υπάρχουσες δομές.
Μένει ακόμα να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση έχει καταλάβει ή επιθυμεί να γεμίσει η χώρα αστέγους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με όποιες συνέπειες θα επιφέρει αυτή η επιλογή.
Εφημ. Η Αυγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.