Μια ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας, ξεκάθαρων πιέσεων από την Ε.Ε. και της αντιπροσφυγικής ρητορικής, την οποία υιοθέτησε η πλειονότητα -αν όχι όλοι- των "γαλάζιων" δημάρχων, βουλευτών και τοπικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα προσπαθεί να βρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την ήδη καθυστερημένη μεταφορά 2.380 ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία της ενδοχώρας.
Η έμφαση δίνεται στο επικοινωνιακό σκέλος, ενώ αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα ή την υλοποίηση μέτρων, όπως φαίνεται από την πρακτική που ακολουθήθηκε με την περίπτωση του Μεσολογγίου, όπου οι αντιδράσεις κατοίκων και "γαλάζιων" στελεχών φαίνεται πως ματαίωσαν προς το παρόν τη μεταφορά προσφύγων που ετοιμάζονταν να φύγουν από τη Λέσβο τις επόμενες ημέρες.
Για να είμαστε ακριβείς, ανταποκρίσεις από το stonisi.gr ανέφεραν ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η μεταφορά 1.500 ευάλωτων με ειδικά ναυλωμένο πλοίο, αλλά στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε με την επίκληση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
«Ήξεις - αφήξεις» Μηταράκη
Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να εξεταστούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός από τη μία καθησυχάζει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία ως προς τις μεταφορές που ακόμα δεν έχουν γίνει και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει -είχε κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις και στην ΚΕΔΕ του Φεβρουαρίου- ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία θα καταργηθεί μέσα στο 2020.
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προσπαθεί να νοικιάσει ξενοδοχεία σε νησιά και ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση ευάλωτων εν όψει και κορωνοϊού.
«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμών από τα ΚΥΤ των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Όμως το γενικότερο πρόγραμμα των ξενοδοχείων είναι κάτι το οποίο εντός του 2020 θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε 5.800 ωφελούμενους σε ξενοδοχεία. Θα χρειαστεί προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών» είπε σχετικά στην ΕΡΤ.
Πιέσεις μέσω χρηματοδότησης
Πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση έχει πιεστεί από την Κομισιόν για να προχωρήσει σε αυτή τη λύση ανάγκης υπό την απειλή της πανδημίας.
Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα δώσει τα σχετικά κονδύλια, ενώ στις πιέσεις που είχε δεχθεί από τους ευρωβουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ν. Μηταράκης είχε προβάλει τη δικαιολογία ότι χρειάζεται χρηματοδότηση για ενοικίαση ξενοδοχείων ελλείψει θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Είχε φυσικά τονίσει τότε στους ευρωβουλευτές πως ήθελε και εγγυήσεις ότι όσοι ευάλωτοι μεταφερθούν στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης και για την πανδημία θα μπορούν αργότερα να επιστραφούν στην Τουρκία.
Τελικά, όπως φαίνεται, οι διεθνείς πιέσεις και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. "έπεισαν" το υπουργείο να προχωρήσει στην προ μιας εβδομάδας ανακοίνωση της μεταφοράς των 2.380 ευάλωτων με τις οικογένειές τους, με ασαφές ωστόσο χρονοδιάγραμμα, καθώς προφανώς περίμεναν τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ακόμη μια φορά πρωτοστατούν «γαλάζιοι» πολιτευτές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μεταφορά.
Εφημ. Η Αυγή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.