Ο κόσμος που έχει έρθει για να συμμετάσχει στο 11ο Athens Pride αρχίζει να γεμίζει την Κλαυθμώνος τόσο ασφυκτικά που πλέον δεν χωράει πάνω στην πλατεία. Ένας τροχονόμος, που βρίσκεται σε βάρδια διακόπτει όπως-όπως την κυκλοφορία κι έτσι γεμίζει σταδιακά και η Σταδίου.
Τον παρακολουθώ κι αναρωτιέμαι τι να σκέφτεται ο ίδιος για το Pride. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται και κάποιοι συνάδελφοί του αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν έρθει φορώντας πολιτικά για να πάρουν μέρος και να στηρίξουν την μεγάλη πορεία υπερηφάνειας για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.
Αν και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό η αστυνομία συμμετέχει επίσημα στα Pride, στην Ελλάδα, και μόνο η σκέψη ότι αστυνομικοί αποφάσισαν για πρώτη φορά να πάρουν μέρος σε αυτή τη γιορτή -έστω κι ως ιδιώτες -φαίνεται για πολλούς τουλάχιστον περίεργη. Όμως αυτή η πρωτοβουλία είναι μία πρώτη πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος μέσα στην αστυνομία σε σχέση με τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.
Ο Φωτεινός Παγιαύλας, αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στην ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) εξηγεί πως: «Πολλές φορές ψάχνοντας στο διαδίκτυο παρατήρησα ότι η αστυνομία στα διάφορα pride-parade των προηγμένων χωρών συμμετείχε επίσημα, είτε με άρμα είτε με μπλοκ. Σκεφτόμουν πως εν έτη 2015 κάτι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα και να δώσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. με κάποιο τρόπο παρουσία στο Athens Pride. Πολλοί θέλουν μια αστυνομία καθαρή, συντηρητική. Η δική μου άποψη είναι πως η αστυνομία είναι για όλους. Και δυστυχώς για κάποιους, το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει ως χώρα απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που βρίσκονται στην επικράτειά της. Και ο κατ' εξοχήν κρατικός θεσμός που καταπολεμά τον ρατσισμό και τις διακρίσεις είναι η αστυνομία. Τότε τι ποιο λογικό η αστυνομία να υποστηρίζει τη σημαντικότερη μορφή διαμαρτυρίας μιας διακριτής κοινωνικής ομάδας, ένα pride-parade της ΛΟΑΔ+ κοινότητας».
Η συμμετοχή των αστυνομικών έγινε με δική τους πρωτοβουλία κι όχι με κάποια επίσημη απόφαση από το σωματείο τους. Ο κ. Παγιαύλας λέει πως: «Εγώ δεν ασκώ διοίκηση σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να ασκήσω πιέσεις στους άλλους συνδικαλιστές για την έκδοση δελτίου τύπου υποστήριξης του Athens Pride ή την επίσημη εκπροσώπηση σε αυτό. Πιστεύω πως χρόνο με το χρόνο γίνεται σωστότερη ενημέρωση πάνω στις θέσεις, τα δικαιώματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΔ+ κοινότητα. Ελπίζω στα επόμενα χρόνια ότι θα υπάρξει συνεργασία των ΛΟΑΔ+ οργανώσεων και των αστυνομικών σωματείων και στο μέλλον ότι θα τους βρουν συμπαραστάτες».
Αναρωτιέμαι πώς αντιμετώπισαν μέσα στην αστυνομία αυτή την πρωτοβουλία και τι αντιδράσεις μπορεί να υπήρχαν. Ο κ. Παγιαύλας υποστηρίζει πως: «Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν τη συντηρητική άποψη που έχει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας απέναντι στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Έτσι, με την συμμετοχή μας στο Athens Pride άκουσα τα τετριμμένα «δεν μας νοιάζει τι γίνεται στο κρεβάτι τους», «έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ», πειράγματα και διάφορα άλλα στερεοτυπικά. Αλλά, μια σεβαστή μερίδα αστυνομικών είδαν με θετικό μάτι την κίνηση. Επίσης, υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι ένστολων, που είναι μέλη της ΛΟΑΔ+ κοινότητας και η κίνησή μας αυτή τους χαροποίησε ιδιαίτερα», λέει ο κ. Παγιαύλας, ενώ για το πώς αντέδρασαν οι LGBT οργανώσεις σε αυτή την είδηση σχολιάζει πως: «Μόνο διθυραμβικά σχόλια και εξαιρετικές αντιδράσεις εισπράξαμε από τις ΛΟΑΔ+ οργανώσεις».
Ο Μιχάλης είναι αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ. και ομοφυλόφιλος. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει μόνος του στο Pride και η φετινή πρωτοβουλία, όπως μου λέει, του έδωσε μεγάλη δύναμη: «Η πρωτοβουλία των συναδέλφων ήταν πολύ σημαντική, μας ενέπνευσε, μας έδωσε τεράστια δύναμη. Οι συνάδελφοι σηκώνουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο βάρος και μόνο που άρχισαν να μιλούν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ μέσα στην αστυνομία. Πολλοί ομοφυλόφιλοι συνάδελφοι φοβήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία παρόλο που ήθελαν. Είναι πολύ οξύμορο να είσαι ομοφυλόφιλος αστυνομικός. Είναι δύο ρόλοι που δεν ταυτίζονται. Γιατί και για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων είναι στίγμα το να είσαι αστυνομικός. Όπως και το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι στίγμα μέσα στην αστυνομία. Εγώ είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά στην αστυνομία δεν το γνωρίζουν. Στην εκτός δουλειάς ζωή μου είμαι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Κι έχει τύχει πολλές φορές όταν πω σε μέλη της LGBT κοινότητας ότι είμαι αστυνομικός να δεχτώ πώς να το πω... αστυνομοφοβική επίθεση. Ότι είμαι Χρυσαυγίτης, δεξιός, συντηρητικός, ρατσιστής και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Είμαι γνωστός όμως στη δουλειά για τις ριζοσπαστικές για την αστυνομία ιδέες μου και πάντα υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρωτοβουλία αυτή μου έδωσε κουράγιο και με έκανε να σκεφτώ του χρόνου να συμμετάσχω πιο ενεργά».
O Εμμ. Μαργετάκης, αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ, που επίσης συμμετείχε στο Athens Pride λέει πως: «Έχω βαθιά εδραιωμένη την πεποίθηση ότι υπέρτατη αρχή της δημοκρατίας πρέπει να είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των ανθρώπων ανεξάρτητα του φύλου, της φυλής, των θρησκευτικών ή των σεξουαλικών προτιμήσεων καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ΕΛ.ΑΣ, σε αυτό πρέπει και μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο, στην παγίωση αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων των αδύναμων κοινωνικά τάξεων μεταξύ των οποίων και η ΛΟΑΤ κοινότητα στην χώρα μας. Επειδή όμως οι συντηρητικές αντιλήψεις είναι παγιωμένες και στην αστυνομία, ένιωσα την ανάγκη ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου εκ μέρους και πολλών συναδέλφων στο κίνημα της ΛΟΑΤ κοινότητας στην χώρα μας με την συμμετοχή μου στο Pride. Άλλωστε η αστυνομία θα αλλάξει προς το καλύτερο με την ενεργό συμμετοχή και των αστυνομικών από τα κάτω στην κοινωνία και στους δίκαιους αγώνες της, χωρίς τις σκιές του παρελθόντος και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».
«Πολλοί από τους συναδέλφους μου αντιμετώπισαν αυτήν την πρωτοβουλία δυστυχώς με μία αμηχανία του τύπου ναι μεν αλλά. Αναμενόμενο βέβαια αφού αυτό συναρτάται με τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας. Και χωρίς να είμαι ομοφυλόφιλος θα υπάρξουν κάποια προβλήματα ή αρνητικά σχόλια όμως η βαθιά πίστη στο δίκαιο δεν με κάνει να αναθεωρώ την συμμετοχή μου. Στην αστυνομία είναι θέμα ταμπού να μιλήσει ανοιχτά κάποιος για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του,όπως και στην μεγαλύτερη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Από συναδέλφους μου που είναι ομοφυλόφιλοι και γνωρίζω, δυστυχώς επικρατεί ο φόβος και όχι άδικα», σχολιάζει ο κ. Μαργετάκης για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν από συναδέλφους του και καταλήγει:
«Η πορεία θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από επίσημους φορείς του κράτους και να είναι περισσότερο πολιτικοποιημένη. Θα συμμετέχω και σε άλλες κινητοποιήσεις είτε αυτές αφορούν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, είτε αφορούν τους πρόσφυγες, είτε τις αδύναμες οικονομικά τάξεις του λαού μας που χτυπήθηκαν άδικα και λυσσαλέα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτωχοποίησης, οι οποίες πλήττουν φυσικά και τους αστυνομικούς».
#vice.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.