Μιλάει στο ΒΗΜΑ η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ηγετικό στέλεχος του Die Linke στη Γερμανία
Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβηκε στην εξουσία στην Ελλάδα. Ούτε οι Ισπανοί Podemos, που ξεπήδησαν από τους Αγανακτισμένους, και έγιναν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Είναι και το Die Linke (Η Αριστερά) με 10% των εδρών στη βουλή της Γερμανίας.
Ακόμα και σε πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, που δεν ξέρουν τί θα πει μνημόνιο και τρόϊκα, η κινηματική Αριστερά κάνει αισθητή την παρουσία της. Με πορείες, διαμαρτυρίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, και ενίοτε με βίαια επεισόδια, και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
Λαοί που ένιωθαν ασφαλείς, προστατευμένοι από τον εφιάλτη, την φτώχεια, την ανεργία, τον αποκλεισμό, ξυπνάνε απότομα. Και βλέπουν ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία του σήμερα μπορεί να είναι το δικό τους ζοφερό αύριο, που ήδη ξημερώνει.
Το δείχνει το Blockupy, ένα κίνημα-ομπρέλα για 90 ευρωπαϊκές οργανώσεις της Αριστεράς, που γεννήθηκε στην Γερμανία με στόχο και την διεθνιστική αλληλεγγύη.
Μέλη του, 17.000 άνθρωποι, χάλασαν πριν από λίγες μέρες το «πάρτι των καπιταλιστών» στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξίας 1,3 δισ. ευρώ, στην Φρανκφούρτη.
«Πιστεύετε ότι το Blockupy, και παρόμοιες κινήσεις, είναι μια αχτίδα ελπίδας, στους καιρούς της λιτότητας;» ρωτήσαμε την Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ηγετικό στέλεχος του Die Linke στη Γερμανία.
«Ελληνες, δεν είστε μόνοι»
«Ναι, δείχνει την αλληλεγγύη προς τα θύματα της λιτότητας. Οι άνθρωποι που πλήττονται χειρότερα από την κρίση βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι, και ότι πολύς κόσμος στην ΕΕ απορρίπτει τις προφανώς αποτυχημένες πολιτικές της λιτότητας», μας λέει η Τσίμερ.
«Για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικής ΕΕ, όλες οι ομάδες, τα κινήματα, τα κόμματα και οι οργανώσεις που απορρίπτουν τις καταστροφικές πολιτικές της κρίσης πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπου είναι δυνατόν, για να αυξηθεί η πίεση στην άρχουσα ελίτ που είναι υπεύθυνη για αυτές τις πολιτικές.
Το Blockupy είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι ακτιβιστές επικρίνουν έντονα το πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ την Ελλάδα και την κυβέρνησή της, και εγείρουν το ζήτημα σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το μόνο κακό ήταν ότι η διαμαρτυρία του Blockupy κακοποιήθηκε από λίγους διαδηλωτές που έκαναν βίαια επεισόδια. Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τις κρίσιμες ενστάσεις, τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις αναγκαίες διαμαρτυρίες, επειδή πολλά ΜΜΕ επικεντρώνονται τώρα σε αυτές τις βίαιες ενέργειες, αντί να αρχίσουν την δημόσια συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας, τα καταστροφικά αποτελέσματά της, και τον ρόλο των φορέων λήψης αποφάσεων της ΕΕ», καταλήγει η συνομιλήτριά μας.
Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία στον χορό των κινητοποιήσεων
Απεργιακά μπλακ άουτ και επεισοδιακές διαδηλώσεις έχουν παραλύσει εφέτος το Βέλγιο, στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους εναντίον των μέτρων λιτότητας που ετοιμάζεται να επιβάλει η νέα Δεξιά κυβέρνηση: αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, πάγωμα μισθών, περικοπές σε Υγεία και Παιδεία.
Στην Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και έτερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η είδηση έσκασε σαν βόμβα: πάνω από 2 τρισ. ευρώ το χρέος, έρχεται άγρια λιτότητα και εδώ!
Με σημαία την αντίσταση στις περικοπές, την φτώχεια και την ανεργία οργανώνονται νέες διαδηλώσεις, σε ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη μετά τον θάνατο νεαρού οικολόγου σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας. «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά», φωνάζουν τώρα στις πορείες.
Την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν ξανά στη Ρώμη σε ογκώδη διαδήλωση των συνδικάτων κατά της πρόθεσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να «απελευθερώσει» τις απολύσεις.
Οι Ιταλοί στενάζουν ήδη από ένα πακέτο σκληρής λιτότητας με αυξήσεις φόρων και περικοπές 26 δισ. ευρώ, σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία.
Αλλά και στην Βρετανία, που είναι εκτός ευρώ και γνωστή για τον ευρω-σκεπτικισμό της, πορείες χιλιάδων μασκοφόρων αντικαπιταλιστών της οργάνωσης Anonymous τελειώνουν συχνά με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, που φωνάζουν συνθήματα όπως «One solution, revolution» («Μία λύση, η επανάσταση») και δυνάμεων ασφαλείας.
της Ειρήνης Μητροπούλου
#Βήμα,bloko.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.