Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ο φόνος δεν είναι «πλάκα»



Το γύρο του Διαδικτύου έκανε χθες η φωτογραφία που «ανέβασε» στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram ένας Ισραηλινός στρατιώτης που εμφανίζει στο σταυρόνημα της καραμπίνας του το κεφάλι ενός Παλαιστίνιου αγοριού.

Το επίσης νεαρό αγόρι που ανέβασε τη φωτογραφία, 20 μόλις ετών, λέγεται Μορ Οστρόβσκι και, αν και δεν μπόρεσε να πιστοποιηθεί ακριβώς το περιεχόμενό της, οι μιναρέδες και η αραβική αρχιτεκτονική στο φόντο της προδίδουν την καταγωγή του νεαρού αγοριού, το οποίο φαίνεται να τίθεται στο... στόχαστρο. Ο Ισραηλινός στρατός έσπευσε αμέσως να ανακοινώσει ότι διενεργούνται έρευνες σχετικά με το περιστατικό και ότι οι ενέργειες του νεαρού Ισραηλινού στρατιώτη «δεν συνάδουν με το πνεύμα του IDF», των αποκαλούμενων ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων δηλαδή.
Ο Μορ Οστρόβσκι έκλεισε αμέσως μετά το περιστατικό το λογαριασμό του στο Instagram. Οταν κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με την αμφιλεγόμενη φωτογραφία, ισχυρίστηκε ότι την είχε βρει στο Διαδίκτυο και ότι δεν την είχε τραβήξει ο ίδιος.
Η διαδικτυακή ιστοσελίδα «Electronic Intifada», με ειδήσεις εστιασμένες στο παλαιστινιακό ζήτημα, περιέγραψε τη φωτογραφία ως «κακόγουστη και απάνθρωπη».
Και είναι πράγματι. Το ερώτημα όμως είναι μάλλον άλλο: Τι αντίκτυπο έχει τελικά αυτή η εικόνα; Εκανε τους ανθρώπους περισσότερο ευαισθητοποιημένους απέναντι στον πόλεμο; Σταμάτησαν οι πόλεμοι μήπως από τον καθημερινό βομβαρδισμό εικόνων στον Πόλεμο του Κόλπου; Ή μήπως είμαστε καταναλωτές εικόνων, με πρόσκαιρες και μικρής διάρκειας ευαισθησίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.