Στη Βουλή φέρνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα με τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των υποψηφίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
Απευθυνόμενοι στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Χαρά Καφαντάρη και Μαρία Διακάκη αναφέρονται σε όσα κατέθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 11 και πρώην σύμβουλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί Χρήστου Παπουτσή, Αναστασία Τσουκαλά, στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την εμπειρία της στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Unfollow, η Αναστασία Τσουκαλά διενήργησε από δύο 2ωρες διαλέξεις σε κάθε εκπαιδευτικό τμήμα. Στις 5 και στις 7 Μαρτίου 2013, διεξήχθησαν οι διαλέξεις στο 3ο εκπαιδευτικό τμήμα, όπου κατά την ελεύθερη συζήτηση που ακολούθησε τις δίωρες διαλέξεις εκφράστηκαν αφενός αντιλήψεις και απόψεις περιφρόνησης της νομιμότητας και της υποχρέωσης των μελλοντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τους νόμους «με τους οποίους διαφωνούν», αφετέρου εκφράστηκε συμπάθεια προς τον Χίτλερ, τον ναζισμό και ταύτιση με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων σπουδαστών. Επιπλέον, εκφράστηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τούτο υπό την παρουσία των αξιωματικών – εκπαιδευτών τους, οι οποίοι, σύμφωνα με την μαρτυρία της εισηγήτριας, δεν αντέδρασαν ούτε παρενέβησαν στα τεκταινόμενα. Η καθηγήτρια κατήγγειλε την συμπεριφορά αυτή στην διοίκηση της Σχολής, η οποία και προέβη στη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διεξήχθη από 20 Μαΐου 2014, δηλαδή ένα χρόνο (!) μετά το συμβάν.
Μερικά από τα καίρια ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Β. Κικίλια:
Γιατί καθυστέρησε περίπου έναν χρόνο η διενέργεια της ΕΔΕ;
Ποια είναι τα πορίσματα της ΕΔΕ όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των υποψηφίων αξιωματικών, οι οποίοι σημειωτέον σήμερα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί ήδη στη δύναμη της Αστυνομίας;
Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την εξάλειψη της φασιστικής νοοτροπίας, ιδεολογίας και αντιλήψεων από το σώμα των Αστυνομικών; Σε τι ενέργειες θα προβεί για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα;
Ολόκληρη η ερώτηση με θέμα: «Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα: φυτώριο φασιστών;»
«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα περιοδικής έκδοσης, κατά την διεξαγωγή διαλέξεων στην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σπουδαστές του 3ου εκπαιδευτικού τμήματος προέβησαν σε δηλώσεις συμπάθειας, συμφωνίας με τις πολιτικές θέσεις και απόψεις του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μερικοί μάλιστα δήλωσαν πλήρη ταύτιση με την πολιτική του νεοναζιστικού κόμματος αν όχι και ένταξη στην Χρυσή Αυγή.
Πιο συγκεκριμένα, η Σχολή διοργάνωσε ένα κύκλο σεμιναριακών μαθημάτων με θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία για τους σπουδαστές των 2ου ,3ου και 4ου εκπαιδευτικού κύκλου. Τα σεμινάρια διενεργήθηκαν τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου του 2013 στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Αμυγδαλέζα Αττικής.
Σύμφωνα με την έκθεση περιστατικών του δημοσιεύματος, η Αναστασία Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris II και πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη επί Υπουργού Χ. Παπουτσή, διενήργησε από δύο 2ωρες διαλέξεις σε κάθε εκπαιδευτικό τμήμα. Στις 5 και στις 7 Μαρτίου 2013, διεξήχθησαν οι διαλέξεις στο 3ο εκπαιδευτικό τμήμα, όπου κατά την ελεύθερη συζήτηση που ακολούθησε τις δίωρες διαλέξεις εκφράστηκαν αφενός αντιλήψεις και απόψεις περιφρόνησης της νομιμότητας και της υποχρέωσης των μελλοντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τους νόμους «με τους οποίους διαφωνούν», αφετέρου εκφράστηκε συμπάθεια προς τον Χίτλερ, τον ναζισμό και ταύτιση με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων σπουδαστών. Επιπλέον, εκφράστηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τούτο υπό την παρουσία των αξιωματικών – εκπαιδευτών τους, οι οποίοι, σύμφωνα με την μαρτυρία της εισηγήτριας, δεν αντέδρασαν ούτε παρενέβησαν στα τεκταινόμενα.
Η καθηγήτρια κατήγγειλε την συμπεριφορά αυτή στην διοίκηση της Σχολής, η οποία και προέβη στη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διεξήχθη από 20 Μαΐου 2014, δηλαδή ένα χρόνο μετά το συμβάν.
Επειδή το πόρισμα που εξέδωσε η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την ύπαρξη πυρήνων της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Αστυνομία, κατά την ίδια περίοδο που διαμείφθηκαν τα ανωτέρω, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται πυρήνες της Χ.Α. στην Αστυνομία και η επιρροή της είναι περιορισμένη.
Επειδή οι παρόντες στο συμβάν αξιωματικοί – εκπαιδευτές δεν αντέδρασαν παρεμβαίνοντες όταν θίχτηκαν οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, της συνταγματικής νομιμότητας, ενώ εκθειάστηκαν οι φασίστες και ο Χίτλερ και θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη της φυσικής και της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας.
Επειδή τέλος, σύμφωνα με τα καταγγελθέντα από την εισηγήτρια, η συμπεριφορά των συμμετεχόντων δεν αρμόζει στο ήθος και την συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν οι μελλοντικοί Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ελέγχει η πολιτική ηγεσία τις διαδικασίες εκπαίδευσης και διαμόρφωσης του φρονήματος των υποψήφιων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.;
Ελέγχει το δημοκρατικό φρόνημα και την νομιμοφροσύνη των εκπαιδευτών που διαμορφώνουν τα μελλοντικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.;
Γιατί καθυστέρησε περίπου έναν χρόνο η διενέργεια της ΕΔΕ;
Ποια είναι τα πορίσματα της ΕΔΕ όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των υποψηφίων αξιωματικών, οι οποίοι σημειωτέον σήμερα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί ήδη στη δύναμη της Αστυνομίας;
Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την εξάλειψη της φασιστικής νοοτροπίας, ιδεολογίας και αντιλήψεων από το σώμα των Αστυνομικών; Σε τι ενέργειες θα προβεί για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα;»
Οι
ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης
Β. Τσουκαλάς
Χαρά
Καφαντάρη
Μαρία
Διακάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.