Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Βρεφονηπιακός σταθμός «Τα Ωραία Βασανιστήρια»


Στρατιωτική «πειθαρχία» σε τρίχρονο παιδί φέρεται ότι είχε εφαρμόσει υπεύθυνη ανθυπολοχαγός στρατιωτικού παιδικού σταθμού. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, επειδή το παιδί τους ήταν ανήσυχο, η στρατιωτικός το χτύπαγε, το έδενε και το έκλεινε σε ντουλάπα για να συμμορφωθεί!.

  


→Από τη στιγμή που οι γονείς κατήγγειλαν τα περιστατικά βίας, έχει ξεκινήσει ένας απίστευτος γολγοθάς για την οικογένειά τους


Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Θύμα βασανιστηρίων επί 5 μήνες σε στρατιωτικό παιδικό σταθμό φέρεται να έχει πέσει τρίχρονο παιδί στρατιωτικών με θύτη γυναίκα ανθυπολοχαγό, η οποία δεν έχει προσόντα νηπιαγωγού σε μια υπόθεση που αγγίζει τα ανώτερα κλιμάκια της προηγούμενης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ηταν 16 Μαρτίου 2012 στον στρατιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό Φερών Εβρου της 31ης Ταξιαρχίας όταν ένας αρχιλοχίας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είδε μώλωπες στο πρόσωπο του γιου του, τον οποίο είχε μόλις παραλάβει από τον παιδικό σταθμό.

Ρωτώντας ανήσυχος την υπεύθυνη ανθυπολοχαγό τι είχε συμβεί η απάντηση που πήρε ήταν: «Κοιμήθηκε περίεργα πάνω στο στρώμα του». Αναστατωμένος ο πατέρας μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό και πληροφορήθηκε ότι το παιδί του είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες «το παιδί χτυπήθηκε στα χέρια και στο μάγουλο, του έδεσαν τα χέρια με σκοινιά σε καρέκλα, το έκλειναν συστηματικά σε ντουλάπες και το τρομοκρατούσαν επειδή ήταν ανήσυχο». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που ο αρχιλοχίας και η δεκανέας γυναίκα του κατήγγειλαν τα περιστατικά βίας έχει ξεκινήσει ένας απίστευτος γολγοθάς για την οικογένειά τους.

Τέλη Απριλίου 2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση gatzoli.gr δημοσιεύεται η ανάρτηση: «Γνωρίζει κανείς τι γίνεται στον συγκεκριμένο βρεφονηπιακό σταθμό; Είναι αλήθεια ότι γυναίκα ανθυπολοχαγός πεζικού, που ουδεμία σχέση έχει με τη φροντίδα παιδιών, έδειρε τρίχρονο παιδάκι υπαξιωματικού; Είναι αλήθεια ότι η ανθυπολοχαγός απείλησε τους γονείς του παιδιού, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είναι σύζυγος διοικητού διπλανής μονάδας;».

Στο πόρισμα της ΕΔΕ, που διατάσσει ο τότε ταξίαρχος της μονάδας, σημειώνεται πως «η συγκεκριμένη ανθυπολοχαγός έπιασε το παιδί από τον ώμο και το πρόσωπό του κοκκίνισε». Η ανθυπολοχαγός τιμωρείται με ελάχιστη ποινή κράτησης και παίρνει μετάθεση σε μονάδα πολύ κοντά στον τόπο καταγωγής της. Στις 20 Μαρτίου 2012 ο πατέρας δέχεται απειλητική επίσκεψη στο σπίτι του από την ανθυπολοχαγό, η οποία φέρεται να του είπε: «Σταμάτα ό,τι κάνεις γιατί γνωρίζω προσωπικά αντιστράτηγο στα υψηλότερα κλιμάκια του ΓΕΣ». Λίγες μέρες αργότερα αιφνιδιαστικά ο αρχιλοχίας απομακρύνθηκε με τετράμηνη απόσπαση από το πόστο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο υπαξιωματικός ζητά μετάθεση λόγω εκτάκτου συμβάντος, παίρνοντας αρνητική απάντηση. Τον Ιούνιο του 2013 στο περιθώριο των εγκαινίων της Λέσχης Αξιωματικών Φερών ο υφυπουργός Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης ενημερώνεται -ατύπως, προφορικά και απρόσμενα για τον ίδιο- από τη μητέρα για τον ξυλοδαρμό του παιδιού της.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν η σύζυγος του υπαξιωματικού, νεαρή ΕΠ.ΟΠ. η ίδια και μητέρα δύο παιδιών, επέστρεψε μετά την άδεια εγκυμοσύνης του δεύτερου παιδιού στην υπηρεσία της αντιμετώπισε, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Σπάρτακος, μια πολύ εχθρική συμπεριφορά από τον διοικητή της.

Μηνυτήρια αναφορά

Στις 7 Απριλίου του 2014, ενώ η γυναίκα έχει ενημερώσει εγγράφως ότι είναι τεσσάρων μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί, της αναθέτουν βάρδια θαλαμοφύλακα παρότι αυτό δεν επιτρέπεται. Για να μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία της υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος.

Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει ένας δεύτερος γολγοθάς, καθώς καλείται ολοένα και συχνότερα από τον διοικητή σε απολογίες. Εισπράττει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 25 μέρες φυλάκισης. Επιπλέον, ενώ μέχρι τότε αξιολογούνταν από τους προηγούμενους διοικητές της με άριστα, βαθμολογείται από τον συγκεκριμένο διοικητή με δυσμενή βαθμολογία.

Αποτέλεσμα: Σε ένα μήνα, όταν θα αποφασιστεί ποιοι ΕΠ.ΟΠ. θα μονιμοποιηθούν, η συγκεκριμένη υπαξιωματικός, που έκανε το λάθος να καταγγείλει τον βασανισμό του παιδιού της, να κινδυνεύει να χάσει και τη δουλειά της.

Δύο χρόνια μετά το περιστατικό οι περισσότεροι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί από τα στρατόπεδα της περιοχής φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το περιστατικό, αλλά και την καταπίεση που φέρονται να υφίστανται από τους ανώτερους στην ιεραρχία.

Στις 19 Νοεμβρίου 2014 στο Στρατοδικείο της Ξάνθης θα εκδικαστεί τελικά -μετά από δύο αναβολές- η μήνυση για σωματική βλάβη ανηλίκου (πρόταση του στρατιωτικού εισαγγελέα). 

#left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.