«ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ» ΚΑΙ «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ!
Ένα ζοφερό και επικίνδυνο συνταξιοδοτικό τοπίο, έχει δημιουργηθεί μέσω των ρητών προβλέψεων του πρώτου Μνημονίου καθώς και των ασφαλιστικών νόμων 3863/2014 και 3865/2010.
Μάλιστα, το τοπίο αυτό, που ισοδυναμεί με ουσιαστική «εξαφάνιση» των συντάξεων (επικουρικών και κύριων) είναι σχεδιασμένο ώστε να υφίσταται τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2060! Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το νέο συνταξιοδοτικό μνημονιακό σύστημα προβλέπεται και στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 με το νόμο 4263/2014.
Κύριες συνισταμένες λοιπόν της διάλυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι η «ρήτρα μηδενικής εγγύησης» καθώς και η «ρήτρα μερικής εγγύησης», που αφορούν τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις αντίστοιχα.
ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Με την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» τα επικουρικά ταμεία θα έχουν απώλειες 464 εκ. ευρώ. Παράλληλα, με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (μικρά ποσά από συναλλαγές που αποδίδονταν ως έσοδα στα ταμεία), στα ταμεία θα απωλέσουν έσοδα της τάξης των 400-700 εκ. ευρώ.
Εκτός όμως από τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» υπάρχει και ο… «συντελεστής βιωσιμότητας». Πρόκειται για ένα μαθηματικό τύπο που μεταξύ άλλων μεταβλητών λαμβάνει υπόψη του τα εξής στοιχεία:
--συντελεστής βιωσιμότητας
--αριθμός εξερχομένων στη σύνταξη
-- δημογραφικά δεδομένα
-- τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»
-- τη «ρήτρα θανάτου»
Ο μαθηματικός αυτός τύπος, είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να πιέζει προς τα κάτω το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αφενός της δραματικής μείωσης των εσόδων και
αφετέρου της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» σε συνδυασμό με την εφαρμογή
του παραπάνω μαθηματικού τύπου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια τεράστια μείωση του ύψους των επικουρικών συντάξεων, σε σημείο εξαφάνισης. Τα σενάρια, μάλιστα, που δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο, κάνουν λόγο για ενσωμάτωση τους στις κύριες συντάξεις…
Το ψαλίδισμα όμως ξεκίνησε ήδη από τις επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ο διοικητής του Ταμείου Τ. Παπανικολάου γνωστοποίησε ότι οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 5,2% από την 1η Ιουλίου κατά περίπου 10 ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε πως «θα δούμε ξανά να νούμερά μας στο τέλος του έτους».
ΜΟΝΟ Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 2015!
Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, η εικόνα δεν είναι καθόλου διαφορετική.
Με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εργατικών κατά 1%, θα υπάρξουν απώλειες 974 εκ ευρώ. Επιπρόσθετα, με τη μείωση των εισροών προς τα ταμεία κατά 1,1%, χάθηκαν ήδη 300 εκ. ευρώ. Τέλος, τη διετία 2015-2016 η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά περίπου 1 δις ευρώ. Θα διαμορφωθεί δηλαδή από τα 10,5 δις σε περίπου 9,7 δις ευρώ.
Συνδυαστικά, λοιπόν, τα δεδομένα αυτά θα οδηγήσουν σε μια κύρια σύνταξη του «τρομακτικού» ύψους των… 360 ευρώ. Ένα ποσό που ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει, ούτε καν να πλησιάσει, αυτό που ονομάζουμε αξιοπρεπής διαβίωση.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, πως αυτή η «κύρια» σύνταξη των 360 (!) ευρώ, θα είναι και η μόνη που θα έχει την κρατική εγγύηση…
"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η αύξηση
των ορίων συνταξιοδότησης είναι μία από τις πιο επώδυνες αλλαγές που θα
φέρει η μετατροπή του τοπίου των ασφαλιστικών Ταμείων.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την ενοποίηση και την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δυο παραμέτρους.
Η μία αφορά στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η δεύτερη προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν μεν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, η αποχώρησή τους όμως αυτή αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη.
#iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.