Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών ήταν σαφές… H Χρυσή Αυγή συγκαταλέγεται στους κορυφαίους νικητές της τριπλής κάλπης.
Η αύξηση της εκλογικής της δύναμης κατά 110.000 ψήφους και η κατάληψη της τρίτης θέσης στις ευρωεκλογές, με ποσοστά που σε πολλές περιφέρειες της χώρας ξεπερνούν το 10%, την καθιστούν στη συνείδηση των οπαδών της – και όχι μόνο – ως έναν εκ των βασικών ρυθμιστών των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων.
Επίσης η ραγδαία άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος, παρά τον καταιγισμό αποκαλύψεων σχετικά με την εγκληματική δράση των μελών του, αποτέλεσε ηχηρή διάψευση των προσδοκιών του Αντώνη Σαμαρά και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πίστευαν ότι αρκούσαν οι διώξεις και προφυλακίσεις ηγετικών στελεχών και βουλευτών της οργάνωσης ώστε να επαναφέρουν στην «τάξη» τους «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της Δεξιάς.
Λίγη ώρα μετά την καταψήφιση της πρότασης για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος εξηγούσε το σκεπτικό της αρνητικής ψήφου του στους δημοσιογράφους:
«Δεν μπορώ να αποστώ από τις αρχές μου. Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν».
Έχοντας πολεμήσει τους ναζί από το μετερίζι της Εθνικής Αντίστασης, ο Γλέζος είχε διαγνώσει έγκαιρα τον κίνδυνο που ελλόχευε στη λανθασμένη κυβερνητική μεταχείριση των χρυσαυγιτών βουλευτών και στελεχών.
Η Χ.Α., ανεξάρτητα από την – σε έναν βαθμό σωστή – επισήμανση περί διαχρονικής ύπαρξης της Ακροδεξιάς στη χώρα μας, έστω σε λανθάνουσα κατάσταση, υπό τη στέγη των δύο τέως μεγάλων κομμάτων και κυρίως της Ν.Δ., προφανώς βρήκε στρωμένο το χαλί της κρίσης και πάτησε πάνω του για να διαβεί με ασφάλεια τον δρόμο πρώτα προς τη Βουλή και ύστερα προς την τρίτη θέση της κατάταξης των κομμάτων.
Στον δρόμο της, πέρα από τις ποινικές διώξεις, τις οποίες αξιοποίησε για να ηρωοποιηθεί, και την ιδεολογική αντιπαράθεση, δεν βρήκε κανένα πολιτικό ανάχωμα, καταφέρνοντας έτσι να πείσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, ότι αποτελεί αντισυστημική δύναμη ή καταφύγιο των διαλυμένων από την κρίση.
Πολλοί ακόμη στο πολιτικό πεδίο, στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι όλοι όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή είναι... γεννημένοι ναζί που βρίσκονταν σε κατάσταση... ύπνωσης, υποστηρίζουν σχεδόν ότι δεν φταίει η κρίση για την άνοδο της Χ.Α., με το επιχείρημα ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, τα ακροδεξιά κόμματα είναι ανύπαρκτα.
Οι αφελείς – ενίοτε σκόπιμες – προσεγγίσεις τους βεβαίως παραλείπουν να σημειώσουν ότι, εκτός από αριστερά σχήματα, και δημοκρατικά πατριωτικά κινήματα απορροφούν στις χώρες αυτές την αντίθεση προς τη λιτότητα.
Στη χώρα μας όσοι παρέδωσαν άνευ όρων την εθνική κυριαρχία, όσοι λειτουργούν ως Γερμανοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, όσοι τα μασούν για το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, εγκαταλείποντας πολύτιμο πολιτικό έδαφος προς όφελος της Χ.Α., προσπαθούν ματαίως να καλυφθούν πίσω από το φύλλο συκής περί... παραδοσιακών ναζί. Φυσικά πληρώνουν την ανεπάρκειά τους – και μαζί με αυτούς ολόκληρη η χώρα.
Προπαγάνδα
Ύστερα από το αρχικό μούδιασμα στις τάξεις της Χ.Α. από την προφυλάκιση των Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού, οι υπόλοιποι υπόδικοι βουλευτές επιχείρησαν να μετατρέψουν το εις βάρος τους βαρύ κατηγορητήριο σε μέσο προπαγάνδας.
Δεν ήταν άλλωστε δύσκολο να πείσουν μια μερίδα κόσμου πως αντίστοιχοι εγκληματίες με τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής είναι και πολλοί πολιτικοί του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», οι οποίοι με τη συστηματική λεηλασία του δημοσίου χρήματος και την αλληλοκάλυψή τους προκάλεσαν την κατάρρευση της χώρας και πως οι διώξεις της Χ.Α. είχαν μοναδικό σκοπό την πολιτική εξόντωσή της.
Μεσολάβησαν οι δολοφονίες των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο και το περιβόητο βίντεο Μπαλτάκου, ώστε οι θύτες να φορέσουν τον μανδύα του «κυνηγημένου θύματος».
Παράλληλα άρχισε μια μεθοδική προσπάθεια αποτίναξης του ένοχου ναζιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης και η καλλιέργεια ενός νέου εθνικιστικού προφίλ. Δηλαδή, μιας «λάιτ» απενεχοποιημένης Ακροδεξιάς.
Ο «σκληρός»
Την οργάνωση της μετάβασης από μια συμμορία κοινών εγκληματιών σε πολιτικό κόμμα έχει αναλάβει ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Με ουσιαστικά παροπλισμένο τον προφυλακισμένο και ταυτόχρονα επιβαρυμένο με σκοτεινό παρελθόν της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο, ενισχυμένος από το εντυπωσιακό 16,12% στις δημοτικές εκλογές, ο Κασιδιάρης προβάλλει πλέον ως «δελφίνος» της Χ.Α. Με τη βοήθεια μιας δυνατής ομάδας επικοινωνιολόγων, ως πρόσωπο που «πουλάει», ο «σκληρός» της οργάνωσης πρωτοστατεί στη μετάλλαξη των φασιστών.
Στόχος του η δημιουργία ενός κόμματος στα πρότυπα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, που πρώτευσε στις ευρωεκλογές στη Γαλλία.
Πρόσφατα ο Κασιδιάρης μνημόνευσε την ηγεσία της γαλλικής Ακροδεξιάς, όταν, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου της Χ.Α. για τις ευρωεκλογές, σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με άλλα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησε: «Θα ταχθώ με τη θέση που εξέφρασε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, τον οποίο θεωρώ έναν πάρα πολύ σημαντικό πολιτικό παράγοντα για το μέλλον της Ευρώπης, ότι θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνικών κομμάτων, όπου η Χρυσή Αυγή και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Από την πλευρά της, βέβαια, η Μαρίν Λεπέν έχει διαψεύσει πολλάκις πως επιθυμεί συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, την οποία άλλωστε δεν συμπεριέλαβε στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην άτυπη συμμαχία των ακροδεξιών κομμάτων του νέου Ευρωκοινοβουλίου, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες (Εθνικό Μέτωπο - Γαλλία, Κόμμα των Ελευθέρων - Ολλανδία, Κόμμα των Ελευθέρων - Αυστρία, Vlaam Belang - Βέλγιο και Λέγκα του Βορρά - Ιταλία).
Η κατ’ αρχήν άρνηση της Λεπέν, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη άτυπες επαφές μεταξύ της γαλλικής και ελληνικής Ακροδεξιάς, όπως έχει αφήσει ο Κασιδιάρης να εννοηθεί: «Υπάρχουν πάρα πολλά ευρωπαϊκά εθνικά κόμματα πλέον με τα οποία διατηρούμε μια αλληλογραφία, αλλά η επίσημη σύμπραξη θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα μετρηθεί η δύναμη εδρών του καθενός».
Εκεί όμως η παρουσία της Χρυσής Αυγής, με τρεις έδρες, είναι ουσιαστικά αμελητέα…
#to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.