Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ σκιαγραφήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα και το ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ κυριαρχούσε η αγωνία για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κύρια δύναμη της Αριστεράς στην Ελλάδα, θα αρθρώσει συγκροτημένη πρόταση για ένα τόσο «δύσκολο» ζήτημα όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Δεδομένου ότι μια αμοιβαία καχυποψία κυριαρχεί στις σχέσεις Αριστεράς και ΕΔ, το κοινό φάνηκε... ανακουφισμένο από την αναλυτική επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα. Μοιάζει να σπάνε τα στεγανά που χώριζαν την Αριστερά, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, από το χώρο των ΕΔ.
Σε αυτά τα στεγανά έκανε εκτενή αναφορά ο Κώστας Ήσυχος που απήθυνε χαιρετισμό ως υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική (αντί του Αλ. Τσίπρα που ταλαιπωρείται από ίωση). Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τις ΕΔ, με τις δυνάμεις που δημιούργησαν τα στεγανά και κατηγορούν την Αριστερά ότι δεν έχει θέσεις. Στεγανά υπάρχουν και μεταξύ των ΕΔ και του Κοινοβουλίου και αυτά θα σπάσει, κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κληθεί να αναλάβει την κυβέρνηση.
Στην μεγάλη πρόοδο ως προς την επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ (που αδρομερώς είχαν παρουσιαστεί και στην «Αθηναΐδα» το 2012) αναφέρθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας, υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας. Τόνισε την ανάγκη διαφάνειας και μεγαλύτερου ελέγχου από το Κοινοβούλιο για τα ζητήματα της Άμυνας και σημείωσε πως η Άμυνα και οι ΕΔ είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ καίριας σημασίας τομείς παρά τα όσα διαδίδουν φορείς ιδεολογημάτων που θέλουν τις ΕΔ προνόμιο συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων που (νομίζουν ότι) μονοπωλούν τον πατριωτισμό.
Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης μιας «ανεξάρτητης, φιλειρηνικά ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής σε έναν πολυ-πολικό κόσμο». Πριν την έναρξη της εκδήλωση ο Θ. Δρίτσας μίλησε στο left.gr:
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ταφύλλης, υπεύθυνος της Επιτροπής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του κόμματος για την Άμυνα της χώρας. Έκανε περιγραφή του μοντέλου δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των ΕΔ που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μοντέλο προβλέπεται ουσιαστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου και η θέσπιση δύο νέων ανεξαρτήτων αρχών: Του «Συνηγόρου του Στρατιωτικού» και του «Γενικού Επιθεωρητή Οικονομικών της Άμυνας». Στο νέο μοντέλο, η δομή των ΕΔ θα σχεδιαστεί από μηδενική βάση με στόχο τη μετάβαση σε ΕΔ μικρότερου και ευέλικτου σχήματος και υποδομών αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Στόχος η μείωση του κόστδείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση)ους, χωρίς να θιγεί το αξιόμαχο των ΕΔ. Στο νέο σχεδιασμό θα αναδειχθούν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και θα γίνει μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων συστημάτων. Θα εκπονηθεί νέα στρατηγική προμηθειών και θα υλοποιηθεί επανασχεδιασμός των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που εκκρεμούν. Η Αμυντική Βιομηχανία (που διαλύεται από τις νεοφιλελεύθερες, οικονομίστικες λογικές) αποτελεί στο νέο μοντέλο ζωτικό και αναπόσπαστο κρίκο για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ. Ο Γ. Ταφύλλης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω ενός Ενιαίου Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία στον αμυντικό τομέα.
Υπογράμμισε την σημασία να εμπεδωθεί η διαφάνεια κατά την νέα στρατηγική προμηθειών, στρατηγική που θα περνάει από την έγκριση της Βουλής, «όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα». Οι ΕΔ που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ενισχυμένο κοινωνικό ρόλο μέ αποφασιστική συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η στρατιωτική θητεία θα αναβαθμιστεί και θα περιοριστεί σε καθαρά επιχειρησιακά καθήκοντα με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των στρατευμένων μέσω μιας δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Η διάρκεια της θητείας και οι συγκεκριμένες απαιτήσεις της θα καθοριστούν επακριβώς μετά την ολοκλήρωση του σεχδιασμού της νέας δομής των ΕΔ. Όπως τόνισε ο Γ. Ταφύλλης, στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των στελεχών των ΕΔ και η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας κρίσιμων ικανοτήτων του στρατεύματος με αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Ο Κώστας Γρίβας, αμυντικός αναλυτής και διδάκτωρ Γεωπολιτικής ανέλυσε την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για μια «γνωσιοκεντρική και ανθρωποκεντρική Εθνική Άμυνα». Αναφέρθηκε στην ισχυρή Άμυνα ως προϋπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας ειδικά σε ένα τόσο «ασταθές γεωσύστημα» όπως αυτό εντός του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Μίλησε για την ενίσχυση της αποτροπής και τη διασφάλιση της ειρήνης ως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία θα δημιουργήσει αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες ΕΔ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε την Αμυντική Πολιτική πέρα από έξωθεν παρεμβάσεις («ελληνοκεντρική προσέγγιση για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΕΔ») και πρόκρινε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ και την καινοτομία. Ο Κ. Γρίβας, όπως και όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές χαρακτήρισε την Αμυντική Βιομηχανία «κρίσιμη υποδομή»: «ΕΑΣ και ΕΑΒ είναι γεννήτριες εθνικού πλούτου» και βασικοί πυλώνες της οικονομίας. Στόχος, κατέληξε, της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «η ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων στην υπηρεσία μια φιλειρηνικής πολιτικής που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας». Ο Κ. Γρίβας μας μίλησε για την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές ανάγκες της χώρας:
Οι πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που ακολούθησαν από το κοινό έφεραν σε... δύσκολη θέση τον Σωτήρη Ρούσσο, συντονιστή του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Όπως δήλωσε στο left.gr πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι ΕΔ έχουν άμεση σχέση με τα τέσσερα βασικά ζητήματα των καιρών: την κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με δημοκρατία, τον πατριωτισμό, το διεθνισμό και τον ουμανισμό:
#left.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.