Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πειραιώς Σεραφείμ βρέθηκε πλάι σε τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, για να μηνύσει για βλασφημία τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi». Ο Πωγωνιανής Ανδρέας αποκαλεί τα μέλη της Χρυσής Αυγής «τα παιδιά τα καλά, τα αγωνιστικά». Ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος καλεί τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αποφεύγουν «κάποιες ανωφελείς ακρότητες» ώστε «να είναι περισσότερο ωφέλιμοι και να καταστούν μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πολίτη».
Η στροφή, λίαν εσχάτως, του Πειραιώς Σεραφείμ, που ανακάλυψε όψιμα τη «νεοπαγανιστική» (sic!) φύση της Χρυσής Αυγής, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τις ερωτοτροπίες του ίδιου (αλλά και των ομοϊδεατών του στην εκκλησιαστική ιεραρχία) με ακροδεξιές ιδέες και αντιλήψεις.
Η δήλωση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες» (εννοώντας τη Χρυσή Αυγή) βρίσκεται κάτω των περιστάσεων, που απαιτούν πολύ πιο κατηγορηματική καταγγελία της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας. Και, ακόμα, μια συνεχή πάλη ενάντια στη γοητεία που φαίνεται να εξασκεί, σ’ ένα τμήμα του εκκλησιαστικού ποιμνίου, η ναζιστική αυτή οργάνωση.
Επειδή ακριβώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό (και επείγον στην αντιμετώπισή του), συζητάμε με δυο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Ο ένας είναι ο Ανδρέας Καρίτζης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (22-23 Ιανουαρίου), προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, ιδιαίτερα σε κάποιους εκκλησιαστικούς κύκλους. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Ο έτερος των συνομιλητών μας είναι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, επί 14 συναπτά έτη διευθυντής της «Νέας Εστίας» και σήμερα πρόεδρος του Βιβλικού Ιδρύματος «Αρτος Ζωής». Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, πιστός στις οικουμενικές αξίες του Χριστιανισμού. Στο καινούργιο βιβλίο του, «Χρυσή Αυγή και εκκλησία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης ασχολείται με τα φαινόμενα του νεοναζισμού, του φονταμενταλισμού και του ορθόδοξου αντισημιτισμού. Μια από τις βασικές θέσεις του είναι ότι η επίσημη Εκκλησία έχει τη δυνατότητα, αλλά και οφείλει, να απομονώσει κοινωνικά και πολιτικά το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Ασφαλώς και η συζήτηση-συνέντευξη δεν περιορίζεται μόνο στο ναζιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ασχολούμαστε ακόμα, με το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μισθοδοσία των ιερέων, το χωρισμό εκκλησίας-κράτους. Ελπίζω, παρακολουθώντας τη συνέντευξη που ακολουθεί, να τη βρείτε ενδιαφέρουσα.
Άγγελος Καλοδούκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.