Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ''Καταργήθηκε εντέχνως το επίδομα παθόντων ενστόλων στο καθήκον''-Απαξιώνεται το ανδραγάθημα εν ώρα υπηρεσίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μπορεί από τη λαίλαπα του Μνημονίου 3 (ν. 4093/2012) να σώθηκαν των μειώσεων οι συντάξεις κάποιων κατηγοριών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η Κυβέρνηση όμως λίγους μόλις μήνες μετά αναθεωρεί τη λογική της ειδικής προστασίας αυτών των ατόμων και επανέρχεται με μία σειρά νόμων και υπουργικών αποφάσεων να άρει κάθε ευεργετική διάταξη. Μία εξ αυτών κατηγορία είναι και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι επλήγησαν εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, των οποίων οι συντάξεις μειωθήκαν με το πρόσφατο ν. 4111/2013 όλως καλλιτεχνικά.


Κατατέθηκε σήμερα ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το ανωτέρω θέμα, με στόχο την υποστήριξη του θεσμού της Πρόνοιας και του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :
                 Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς :
  • Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα
  • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια
  • Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Θέμα: Η περικοπή στις συντάξεις των ατόμων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με εξαιρετικές τεχνικές κοπτοραπτικής, παραπέμποντας από νόμο σε νόμο, από άρθρο σε παράγραφο και υποπαράγραφο και από περίπτωση σε υποπερίπτωση, κατορθώσατε επιτυχώς για άλλη μια φορά να σαρώσατε κάθε ευεργετική εξαίρεση που «γλύτωσε» από το Τρίτο Μνημόνιο (ν. 4093/2012).
Συγκεκριμένα, πρόσφατα ψηφίστηκε ο ν. 4111/2013, το άρθρο 1 του οποίου ορίζει : «3. Οι διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου Β΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
δ. Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά, οι οποίοι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, σύμφωνα με γνωμάτευση της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής ΤΗΣΥΕ».
Από τη συγκεκριμένη παράγραφο όλως καλλιτεχνικά εξαφανίστηκαν τα  πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, σύμφωνα με τον οποίο αυτά είναι « […] όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 54 του π.δ.169/2007, καθώς και όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης ή βάσει των διατάξεων των νόμων 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄) και 1977/1991 (ΦΕΚ 185 Α΄.

Επειδή οι οικείες διατάξεις είχαν προβλεφθεί για την προστασία ειδικών πληγέντων κοινωνικών ομάδων.
Επειδή με πρόσχημα την οικονομική κρίση προωθείται την αντίληψη ότι ούτε τα ΑμεΑ δικαιούνται ειδικής κοινωνικής προστασίας, η οποία όμως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεσμεύοντας το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.
Επειδή απαξιώνονται Θεσμοί και Ιδανικά, όπως αυτό του ανδραγαθήματος εν ώρα υπηρεσίας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα αυτά, ενώ κρίθηκαν άξια ειδικής κοινωνικής προστασίας αρχικά από το ν. 4093/2012, τώρα ξαφνικά εξαιρούνται από την ευεργετική αντιμετώπιση;

2. Πώς η Πολιτεία προτίθεται να προστατεύσει από την φτωχοποίηση - δεδομένου μάλιστα και του μεγάλου κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους- τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι επλήγησαν εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Τσουκαλάς
Θοδωρής Δρίτσας
Μαρία Κανελλοπούλου
Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη
Γιώργος Βαρεμένος
Δημήτρης Γελαλής
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Ειρήνη Δούρου
Αγνή Καλογερή
Χαρούλα Καφαντάρη
Βασιλική Κατριβάνου
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξιος Μητρόπουλος
Στάθης Παναγούλης
Γιώργος Πάντζας
Αθανάσιος Πετράκος
Ιωάννης Σταθάς

Το γραφείο τύπου 28.02.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.