Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να εισάγοντε νέες τεχνολογίες στα Σώματα Ασφαλείας. Πολλές από αυτές βρίσκουν εφαρμογή στην καταστολή άμεσα ή έμμεσα μέσω καμερών αλλά και πολλές από αυτές μπορούν αν χρησιμοποιηθούν από δίκαια και εξειδικευμένα χέρια να επιφέρουν μια μεγάλη επανάσταση στην αστυνόμευση, την ασφάλεια, τη διαλεύκανση αδικημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών.
Η κάμερα σε σχήμα «μπάλας» της αμερικανικής ''Startup'', Bounce Imaging εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Το πρωτότυπό της ονομάζεται Explorer. Οι ιδρυτές της εταιρείας, εμπνευστές αυτού του gadget Φρανσίσκο Αγκουϊλάρ και Ντέιβιντ Γιανγκ, το οποίο μπορεί να ριχθεί σε επικίνδυνες ζώνες π.χ σε ένα κτήριο που φλέγεται ή καταρρέει, ή ακόμη ένα χώρο στον οποίο ενδεχομένως να υπάρχουν ένοπλοι, η μπάλα αυτή στη συνέχεια μπορεί να μεταδώσει ασύρματα εικόνες του χώρου (γωνίας 360 μοιρών) σε smartphone ή tablet ακόμα και με Android.
Τέτοιου είδους μέσα είναι πολύ χρήσιμα σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, μέλη σωστικών συνεργείων, στο στρατό και γενικότερα σε ανθρώπους που εργάζονται σε επικίνδυνες περιοχές, όπου είναι ριψοκίνδυνο να εισέλθουν χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί πλήρης έλεγχος του χώρου. Μία αντίστοιχη συσκευή έχει αναπτύξει και η iRobot με μία μπάλα εξοπλισμένη με 36 κάμερες. το «αναγνωριστικό ρομπότ» FirstLook, καθώς και το Technische Universitat Berlin, που κατασκεύασε.Αλλά και η εταιρεία Dreampact, με έδρα τη Σκωτία που προσανατολιζόταν σε πιο «στρατιωτικές εφαρμογές», ανέπτυξε μία συσκευή η οποία θα μπορούσε να εκτοξεύεται από βομβιδοβόλο... αλλά το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Η «μπάλα» της Bounce Imaging περιέχει έξι κάμερες ευρείας λήψης, αξελερόμετρο και γυροσκόπιο ενώ καλύπτεται από ελαστικό και έχει μέγεθος περίπου μπάλας του μπέιζμπολ.
Οι κατασκευαστές της συναντήθηκαν στο Sloan School of Management του ΜΙΤ και θεωρούν πως η συσκευή τους θα σημειώσει επιτυχία σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής τιμής της: θα πωλείται για κάτω από 500 δολάρια, τιμή που εκτιμάται πως βρίσκεται στο 10% αντίστοιχων συσκευών. Η ιδέα προήλθε από τον Αγκουϊλάρ, ο οποίος είχε εργαστεί εθελοντικά στα σωστικά συνεργεία που δραστηριοποιούνταν στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010, καθώς οι κάμερες που χρησιμοποιούνταν ήταν δύσχρηστες και ήθελαν εξειδικευμένους χειριστές. Ο Γιάνγκ με τον οποίο συνεργάστηκε για να κατασκεύασει την κάμερα υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός.
Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την αμερικανική αστυνομία και τις δυνάμεις SWAT, ενώ αναμένεται να προσελκύσει και ενδιαφέρον από το στρατό και την πυροσβεστική- σε εξειδικευμένη έκδοση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανιχνευτές θερμοκρασίας, καπνού και επιπέδων οξυγόνου. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ορυχεία. Σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν, η μπάλα - κάμερα έλαβε χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη μπάλα μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί ως αναλώσιμη για μια μόνο επιχείρηση ή να δεθεί αν το επιτρέπει η επιχείρηση, με ένα λουρί ώστε να την τραβήξει πίσω ο χειριστής της. Δεν αποκλείεται σύντομα να καταφέρουν να κατασκευαστεί και η συγκεκριμένη κάμερα με δυνατότητες τηλεχειρισμού.
Εξυπνή και αποτελεσματική κρίνεται η ιδέα αυτή. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα το δούμε και στα Ελληνικά σώματα ασφαλείας που καθημερινά ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους για να κάνουν την δουλεία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή