.

11/29/12 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Σημαντική εκπροσώπηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ.στο συνέδριο των αστυνομικών

22 Ετήσιο Τακτικό Συνένδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.


Σε εξέλιξη βρίσκεται το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του την Τετάρτη 28.11.2012 και θα συνεχιστούν την Πέμπτη 29.11.2012. Στην ομιλία του την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α κύριος Γεωργατζής τόνισε ότι ο λαός κινδυνεύει να διχαστεί απο ιδεοληψίες και αν οι πολιτικοί ταγοί της χώρας συνεχίσουν να είναι γαντζωμένοι στο  σύστημα εξουσίας που έχουν δημιουργήσει τόσα χρόνια θα βρεθούν στο περιθώριο της ανυποληψίας. Αιχμές όμως άφησε για αμέλια και αδιαφορία στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για την δολοφονία των συναδέλφων του στο Ρέντη, εκφράζοντας την αγανάκτηση του. Ο κύριος Γεωργατζής επισήμανε επίσης την ανάγκη σύστασης διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, κάτι που έχει θέσει ως πάγιο αίτημα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.




Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως  κύριος Δένδιας κατα την ομιλία του έκανε λόγο  για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία σχεδιάζεται και η ανάγκη της οποίας προέκυψε απο την πρόχειρη σύζευξη Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής το 1984. Όπως τόνισε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης προβλέπεται η μείωση Οργανικών θέσεων διότι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''όχι μόνο δεν λείπει προσωπικό απο την ΕΛ.ΑΣ. αλλά χρειάζεται λιγότερο προσωπικό. Στα πλαίσια του σχεδίου ανασυγκρότησης καλέσαμε όλους τους εμπλεκομένους φορείς στο τραπέζι του διαλόγου'', κάτι το οποίο διέψευσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ κύριος Φωτόπουλος. Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη ψήφιση του Μνημονίου ''εν όψει της σωτηρίας της χώρας, ψήφισα το Μνημόνιο 3, όμως ο μισθός των αστυνομικών(που προέκυψε απο τις μειώσεις) δεν ανταποκρίνεται στο έργο τους. 
Έπειτα απο την επίσημη εξαγγελία του Υπουργού για μείωση των Οργανικών θέσεων λόγο  πλεονασματικού προσωπικού,  ο Γ.Γ. του Υ.Δ.Τ. κύριος Ανδρεουλάκος σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας  ότι με την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. θα αντικατασταθεί το αστυνομικό προσωπικό με νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό, ώστε το νέο μοντέλο να είναι αποδοτικότερο. Επισημαίνοντας ότι είναι φυσικό η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων να αντικαταστεί το ανθρώπινο δυναμικό.


Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκπροσώπησαν οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς και Αλέξης Μητρόπουλος αλλά και ο Γραμματέας του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος Τάσος Μαυρόπουλος.

Απο το βήμα του Συνεδρίου ο Δημήτρης Τσουκαλάς έκανε σαφές στους αστυνομικούς ότι ''ο Έλληνας αστυνομικός δεν  προέρχεται ούτε από την αστική τάξη αλλά ούτε καν απο την μικροαστική τάξη΄ αλλά από την εργατική τάξη και την αγροτιά. Εκεί είναι οι ρίζες σας και αυτές τις ρίζες να τις διαφυλάξετε, έχοντας τα μάτια σας πίσω από εκεί απ' όπου προέρχεστε. Προσπαθούν να διχάσουν το λαό.'' Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ψήφιση του Μνημονίου αλλά και στην έγκριση της δόσης ''κερδήθηκε η βιωσιμότητα της κυβέρνησης αλλά όχι του λαού. Είμαστε αυτοί που αντισταθήκαμε στο πλευρό των αστυνομικών και στο κοινοβούλιο αλλά και στο δρόμο. Αντισταθήκαμε στο μνημόνιο και στις περικοπές που αυτό προέβλεπε για τους ενστόλους, όταν ο κ.Σαμαράς υποσχόταν επαναφορά των μισθών σας στα επίπεδα του 2009. Κλείνοντας με το σχέδιο Αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. ''εμείς έχουμε σχέδιο και συγκεκριμένες μελέτες. Καλούμε τον υπουργό σε διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση με την συμμετοχή ειδικών, επιστημόνων και συνδικάτων. Δεν βρισκόμαστε σε άλλα άκρα, αλλά ενωμένοι ενάντια στο μνημόνιο. Οι αστυνομικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης.

Σε άλλο επίπεδο κινήθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος χαιρετίζοντας τους συνέδρους ως παλιός γνώριμος του συνδικαλιστικού κινήματος από τις αρχές του το 1988. Ο κ.Μητρόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα νέα μέτρα και τις διατάξεις που προβλέπονται. Συγκεκριμένα για την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων, τον αποδεκατισμό των αποθεματικών των αστυνομικών ταμείων  καθώς και τα νέα μέτρα που έρχονται από 01.01.2013 όπως 150.000 απολύσεις  έως το 2016 και όπως ανέφερε ''Μαζικές απολύσεις σύμφωνα με την αναδιάρθρωση του κ.Δένδια για μείωση οργανικών'',10% μείωση των συντάξεων, αύξηση απο 2 έως 14 χρόνια εργασίας, κατάργηση 13 και 14 μισθού, κατάργηση της 13 και 14 σύνταξης, διάλυση ωραρίου εργασίας, κίνδυνο καταβολής συντάξεων τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.Κλείνοντας ''έχουμε ιστορικά κοινούς αγώνες. Το Συνδικαλιστικό κίνημα, έπειτα απο αγώνες και αποτάξεις πέρασε την ενηλικίωση του, πρέπει να αναβαθμιστεί, να γίνει επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Αστυνομίας. Είμαστε όπως πάντα στο πλευρό σας.''

Εν συνεχεία αιχμηρότατος εκ του βήματος, ο Τάσος Μαυρόπουλος ''όσοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι ένστολοι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους διαψεύσθηκαν. Αν συγκρίνουμε τους ένστολους με τους λοιπούς εργαζόμενους, τα χρόνια υπηρεσίας  πήγαν από τα 25 στα 40, το ειδικό μισθολόγιο ήταν ένα φτωχολόγιο,είχαν μειωμένα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για να μην μπορούν οι ένστολοι να έχουν κοινές διεκδικήσεις μαζί με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν έχουν δικαίωμα πολιτικοποίησης και ένταξης σε πολιτικό κόμμα, δεν έχουν το δικαίωμα απεργίας. Το μισθολόγιο των ένστολων υπολειπόταν 8% έως και 40% από αυτό των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους; Ζητάνε πατριωτισμό από ανθρώπους που δίνουν το αίμα τους χωρίς να διαμαρτυρηθούν. Σας καλούμε να βγούμε στο δρόμο ειρηνικά και να τους ανατρέψουμε. Πατριωτικό καθήκον είναι να αντισταθούμε.''  Ο Τάσος Μαυρόπουλος απευθυνόμενος στους δόκιμους Αξιωματικούς που βρίσκονταν παρούσες και παρόντες στην αίθουσα ανέφερε'' αυτή είναι η αναδιοργάνωση που εξήγγειλαν, οι αστυνομικές σχολές αντί να γίνουν πανεπιστήμια, έγιναν στρατόπεδα συγκέντρωσης''. Κάνοντας αναφορά σε δημοσιογραφικά δημοσιεύματα ότι οι δόκιμοι αξιωματικοί εκπαιδεύονται με καψόνια τους γνωστοποίησε ότι από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ. κατατέθηκε σχετική ερώτηση για το εν λόγω θέμα.

Από τους Ανεξ.Έλληνες ο κύριος Καπερνάρος κάλεσε τους αστυνομικούς να ανατρέξουν στο Σύνταγμα το οποίο προστατεύουν διότι παραβιάζεται καθημερινώς. Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο κύριος Βασίλειος Μαστρογιάννης ανέφερε ότι τα μνημόνια δεν ήρθαν μόνα τους, τα φέραμε εμείς, οι πολιτικές εξουσίες. Αλλά τα μνημόνια δεν είναι μόνο μισθολογικές περικοπές αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Από το Κ.Κ.Ε. ο κύριος Αγκαβανάκης Δημήτρης ''τα προβλήματα των ένστολων είναι κοινά με τα προβλήματα του λαού. Οι ένστολοι είναι κομμάτι του λαού. Ο Κύκλωπας σας έφαγε και εσάς όπως τον λαό, κόντρα στις υποσχέσεις των κυβερνώντων. Πήρανε τη δόση-σώθηκε η χώρα, αλλά καθημερινά αυτοκτονεί ο λαός. Η χώρα δεν είναι μόνο το έδαφος αλλά ο άνθρωπος το έμψυχο δυναμικό''. Κάλεσε σε συμπόρευση λαού ένστολων και επαγρύπνηση ενάντια στο φασισμό που εκτρέφεται από αυτήν την κατάσταση.

Στο βήμα από τους συνδικαλιστικούς φορείς ο κύριος Φωτόπουλος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. τόνισε ότι τα αποτελέσματα του αγώνα μας δεν είναι τα αναμενόμενα ενώ μίλησε για την αναδιάρθρωση στην οποία ουδέποτε εκλήθησαν οι συνδικαλιστικοί φορείς στο τραπέζι του διαλόγου και πως η αδυναμία του συστήματος  επιβαρύνει με πάρεργα το αστυνομικό έργο καθώς και τα λουκέτα υπηρεσιών και η μείωση προσωπικού, την οποία εξήγγειλε ο κύριος Δένδιας θα ισοπεδώσουν την ασφάλεια των πολιτών. Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ ο Γραμματέας κύριος Ηλιόπουλος μίλησε για κατάλυση της Δημοκρατίας, για την αύξηση  του χρεόυς που ανήγγειλε ο κύριος Στουρνάρας, την ώρα που επιβάλλοντε μέτρα. Κάλεσε σε αντίσταση στο ξεπούλημα του νερού και συμπόρευση Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.-Π.Ο.ΑΞΙ.Α. για μια Ευρώπη των λαών και όχι των κερδοσκόπων. Χαιρετισμός απευθύνθηκε και από τις ενώσεις Λιμενικού Σώματος αλλά και από ενώσεις Συνταξιούχων. Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστη και ο αρχιεπίσκοπος κύριος Ιερώνυμος ο οποίος απηύθυνε από το βήμα τον χαιρετισμό του, προτρέποντας τον λαό σε ενότητα στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το ΤΕΑΠΑΣΑ


Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,

Στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης που έχει κηρύξει η τρικομματική κυβέρνηση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και οι αστυνομικοί υπάλληλοι δέχονται ισχυρά πλήγματα. Βλέπουν συγκεκριμένα, τα εισοδήματά τους να πλήττονται ξανά, μετά από την
αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του χρόνου απονομής του εφάπαξ στα 31 χρόνια από την κατάταξη καθώς και την επικείμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων, με τη μη απόδοση νομίμως προβλεπομένων κοινωνικών πόρων.
Συγκεκριμένα, δεν αποδίδονται υπέρ των δικαιούχων Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΑΠ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) οι κάτωθι κοινωνικοί πόροι:
α) Το 5% του αντιτίμου του εισιτηρίου των αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφαίρισης (σύμφωνα με το νόμο 2725/1999, άρθρο 41, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3057/2002) και
β) Το 10% των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αθλητικών Σωματείων και Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών για τη μετάδοση αγώνων και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, καθώς και από τα αντίστοιχα δικαιώματα των Αθλητικών Οργανισμών που διοργανώνουν Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Αγώνες, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες (σε εφαρμογή των νόμων 2800/2000, άρθρο 33, και 3554/2007, άρθρο 14, όπως εξειδικεύεται από την απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Δημοσίας Τάξης, ΦΕΚ 1675, 23/08/2007, σχετικά με την είσπραξη και απόδοση στο Επικουρικό Ταμείο Ελληνικής Χωροφυλακής και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ, του συγκεκριμένου πόρου). Η αιτιολογική βάση (όπως διατυπώνεται στο άρθρο 33, του ν.2800/2000, είναι ότι το αστυνομικό προσωπικό αποζημιώνεται για «την πρόσθετη απασχόλησή του προς λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας» στους αγώνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το ΤΕΑΠΑΣΑ, ύστερα από έλεγχο του Τμήματος Ασφάλισης – Εσόδων του, προκύπτει ότι τηλεοπτικές εταιρίες μετάδοσης αθλητικών αγώνων, δεν αποδίδουν τον προβλεπόμενο κοινωνικό πόρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τηλεοπτική εταιρία «ΟΤΕ Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «ΟΤΕ – TV», για την εταιρία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL», και την εταιρία «ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε.», η οποία δεν αποδίδει τον πόρο που αφορά στη μετάδοση αγώνων ευρωπαϊκού επιπέδου «Europa League». Από τη μη απόδοση του συγκεκριμένου κοινωνικού πόρου προκαλείται σοβαρότατη βλάβη των οικονομικών συμφερόντων του Ταμείου και των μετόχων του, ενδεχομένως και οικονομική βλάβη του Δημοσίου.
Για αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα που σχετίζεται με την οικονομική αιμορραγία του Ταμείου τους, ειδικά στη σημερινή περίοδο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, στον αντιεισαγγελέα Εφετών, κ. Γρ. Πεπόνη, ο οποίος με απόφασή του ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθούν ι) αν πράγματι οφείλονται τα χρηματικά ποσά, ιι) το συγκεκριμένο ύψος των ποσών αυτών και ειδικά κατά κατηγορία (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα) με ακριβή προσδιορισμό του χρόνου στον οποίο ανάγεται η οφειλή τους, ιιι) τα υπαίτια της μη απόδοσης νομικά πρόσωπα και τους εκάστοτε νομίμους εκπροσώπους τους, «προς την κατεύθυνσιν, πάντοτε, ανιχνεύσεως ενδεχομένης τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».
Ενδεικτικά, αναφορικά με το ύψος των ποσών που δεν έχουν αποδοθεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ, να αναφερθεί ότι μόνο για το 2011 τα αποδοθέντα (από υπόχρεους που συμμορφώνονται με την κείμενη, προαναφερθείσα νομοθεσία) ποσά από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα ανήλθε σε 6.639.771,44 ευρώ, για το 2010 το ίδιο ποσό ανήλθε σε 6.890.167,02 ευρώ. Γίνεται έτσι αντιληπτό το ύψος της οικονομικής ζημίας που υφίσταται το ΤΕΑΠΑΣΑ.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1) Γιατί μέχρι σήμερα έχουν αδρανήσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας είσπραξης και ενίσχυσης του δικαιούχου ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ΤΕΑΠΑΣΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;
2) Τι θα πράξουν προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στις ΔΟΥ από τους υπόχρεους όπως αναλυτικά προβλέπεται από την απόφαση, υπ’ αριθμ. 8004/1/23-μζ (ΦΕΚ 1675, 23/8/2007);
Οι ερωτώντες βουλευτές
πηγή bloko.gr